Region

Tutin je ljetos bio grotlo korone, a sad izbjegavaju vakcinaciju: Stalno apeluje, ubih se pozivajući

Tutin je srbijanska općina koja je ljetos bila grotlo korone. Međutim, po svemu sudeći, to nije bilo dovoljno podsticajno za vakcinaciju – više od 30.000 stanovnika i samo oko 1.700 onih koji su primili prvu dozu, 700 ih je primilo i drugu dozu vakcine, piše Nova.rs. Poseban problem je to što među 200 zaposlenih u tamošnjem Domu zdravlja samo njih 30 je vakcinisano. Ipak, veliki je procenat onih koji su preležao koronu, pa se nadležni nadaju da će broj vakcinisanih porasti uporedo sa smanjenjem antitijela stečenih prirodnim putem.

Građani su zbunjeni i ošamućeni raznim konfuznim porukama, pa je epilog i porast broja zaraženih. Epidemiolog iz Doma zdravlja Tutin Mithat Eminović upozorava da raste broj pregleda u kovid ambulanti, ranije ih je bilo oko 10, a proteklih dana ta cifra dostiže i 50 pacijenata.

“Kućna okupljanja su najveća žarišta”, upozorava doktor. Ipak, primjećuje i porast broja vakcinisanih posljednjih dana, ali tu zaslugu pripisuje isključivo tome što mnogi stanovnici Tutina imaju rodbinu u dijaspori, pa u posjete i na putovanja neće moći bez vakcine.

Direktor Doma zdravlja u Tutinu Kemal Ćorović kaže da su vakcinisani i on i članovi njegove porodice.

PROČITAJTE  Uperio pištolj u radnicu trafike i derao se 'Ovo je pljačka'. Ona mu odgovorila: Jel ti to mene za*ebavaš!?

“Stalno apelujem i pozivam, ubih se pozivajući”, iskren je Ćorović.

Predsjednik općine Tutin Salih Hot preležao je koronu i vjeruje u prirodan imunitet. Ne želi bilo koga da odgovara, niti da nagovara na vakcinaciju.

“Pratiću šta se dešava”, ipak nije “zacementirao” svoj stav o vakcinaciji, ne isključuje mogućnost da će se, ipak, u nekom trenutku imunizovati.

“Pa, nisam neodgovoran, ne želim da ugrozim ni sebe ni svoju porodicu”, kaže Hot.

U razgovoru sa Tutincima novinari su stekli pravi uvid u njihovu zbunjenost.

“Preležao sam, bilo je jako loše. Ležao sam u bolnici ‘Dragiša Mišović’, 13 dana u julu. Neka se svi čuvaju, ne daj Bože da nekoga pogodi. Teško da će da se izliječi ko je malo načet”, upozorava Hasim Bajrović.

Smatra da njegovi sugrađani nemaju poverenja u vakcinu, zato ih se tako malo vakciniše. Iako je sam preživio korona pakao, on se nije vakcinisao.

“Tako je to kad se izgubi poverenje. Vakcinisaću se kad dođe vreme, kad sve odleži. Ima onih prečih od mene”, kaže nam Hasim Bajrović. Da ne bude zabune, on ne misli da su vakcine štetnije od korone.

PROČITAJTE  Preminuo čuveni TV voditelj Minja Subota

“Nema ništa štetnije od korone”, dodaje Hasim.

Njegov komšija se vakcinisao se kineskim cjepivom i ima jasan stav i poruku.

“Mora da se vakciniše narod. Da Josip izađe iz groba, svi bi sada u redu čekali. Danas može svako da bude antivakser”, primećuje Slavko Bojović.

“Prije nekoliko dana mi je prijatelj umro, a govorio sam mu: ‘vakciniši se, vakciniši se’. Korona ga je odnijela i preminuo je u Pazaru”, priča Slavko.

Sreli smo i Suada Hamzegića, Tutinca koji je došao iz Njemačke da u rodnom gradu provede nekoliko dana odmora. Nema dovoljno vremena da sačeka vakcinaciju i revakcinaciju, a rado bi, kaže, iskoristio priliku.

“Velika je razlika u odnosu na Njemačku. Za mene je ovo nenormalno”, objašnjava nam razlike između izbora u Njemačkoj i Tutinu dok sa prijateljem pije kafu i sjedi na suncu u bašti jednog kafića.

Suad poziva Tutince da budu zahvalni na tome što su im omogućene vakcine i da tu priliku iskoriste.Povezani postovi: