Vijesti

Tužilac otkrio nove detalje u slučaju ‘Dženan Memić’, obratila se i Alisa Mutap: Pustite me zbog moje bebe

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora ranije uhapšenim u slučaju “Dženan Memić” – Zijadu Mutapu, Alisi Ramić Mutao, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je sudskom vijeću, u kojem su Mira Smajlović, Zoran Božić i Mediha Pašić, da se osumnjičenim produži pritvor za 15 dana.

Hasanspahić je istakao da se radi i o policajcima koji su učestvovali u uviđaju te mijenjali, podmetali i sklanjali dokaze.

“Mutap Zijad je rukovodio kriminalnom grupom, iskazi svjedoka to potvrđuju. Prilikom svake radnje izvršenja bio je prisutan ili je s njom bio upoznat. Prvi je bio na licu mjesta u Velikoj Aleji. Potom se s Barićem nalazi u KCUS-u. Bio je prisutan kada je Dupovac saslušavao Alisu Mutap iako ona tada nije bila maloljetna. To im je Dupovac omogućio. Vodio je dnevnik. Pisao je brojeve telefona i bilježio činjenice kojima je ostale članove grupe pripremao na dalje korake”, naveo je Hasanspahić.

Tužilac je dalje tvrdio da su Mutap i Dupovac nabavili automobil Renault Clio, a koji veze nama s istragom. Hasanspahić je također naveo da je Dupovac zvao vlasnike video-nadzora tražeći da mu daju snimke koje on nije nosio u MUP već ih je skrivao.

“Ti svi snimci su relevantni za rasvjetljavanje stradanja Dženana Memića”, rekao tužilac.

Potom je tužilac objasnio zašto traži da u pritvoru ostane i Alisu Ramić-Mutap, bivša djevojka Dženana Memića.

“Ona je bila na licu mjesta i saslušanja je u prisustvu oca. Tvrdila je da se ničega ne sjeća. Objektivni dokazi svjedoče da je kobne noći bila svjesna, komunikativna i s KCUS-a odlazi kući. Zaštićeni svjedok M10 posvjedočio je da je sutradan bio kod Alise kući i da je o događaju govorila normalno. Iz nalaza Hitne pomoći ona čak govori i u koju je školu išla i šta je zadnje jela. Policajcima DKP koji su svjedoci rekla je da se jave na telefon jer zove njen otac. U nalazu od 3.marta 2016.vještak Abdulah Kučukalić kaže da nije imala amneziju. Tako je rekao i profesor Kemal Dizdarević. Nije bilo potresa mozga koji je preduslov za amneziju. Vještak Hamza Mujo također je rekao da nema potresa mozga”, opisao je Hasanspahić.

On je jasno kazao da se radi o ‘fingiranom zdravstvenom stanju’.

Što se tiče policajaca Barića, Hasanspahić je kazao da je on ignorirao naredbu da izuzme svu odjeću Alise Mutap odnosno da ju je samo djelimično ispunio.

“Uzeo je svu Dženan ovu odjeću, čak i čarape, ali ne i Alisinu krvavu majicu koja je mogla koristiti kao važan dokaz. Kod iz uzimanja odjeće također je bio prisutan Zijad Mutap. On i Barić su poznanici. Branio se da je medicinska sestra bila dužna da izuzme odjeću. Postoji iskaz svjedoka koji jasno kaže da medicinsko osoblje dostavlja isključivo ono što policija jasno traži da se dostavi”, pojašnjava Hasanspahić.

Za Ožegović kaže da je kao član kriminalne grupe imao pristup videonadzoru hotela “Crystal”.

“Kada su policajci došli da izuzmu snimke 19.februara 2016. on im je pokazao te snimke. Međutim, tada nestaje struje. To su potvrdili ti policajci koji su svjedoci. Čekali su da dođe struje ali su i kazali Ožegoviću da ih kontaktira kada videonadzoru bude opet funkcionalan. Došao je vikend i kada su ponovo došli snimci su bili obrisani i on im je rekao da je to zbog nestanka struje. Međutim snimci se izrađuju hronološki tako se i brišu. Vještak je jasno potvrdio da su obrisani namjerno”, kaže Hasanspahić.

Na ročištu se sudskom vijeću obratila i sma Alisa Mutap-Ramić koja je molila da je puste na slobodu.

“Pet godina trpim medijski linč. Govorili su da me treba silovati da sve kažem. Pisali su da sam ubica. Pratili su me. Moj život je stao a tada sam imala 19 godina. Osudili su me samo što sam ostala živa. Pristajem na sva vještačenja i međunarodna i poligraf samo da saznam šta se desilo. Imam ožiljak na donjoj strani leđa i rupu na glavi gdje nikada nije izrasla kosa. Jedino lijepo je što sam ostala trudna i ne znam ni kako iznosim trudnoću. Svima sam bila na raspolaganju da se sazna sve. Ja ne znam ništa pustite me zbog moje bebe”, kazala je Mutap- Ramić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare