Vijesti

Tužilaštvo BiH: Izvršen uvid i pregled dokumentacije u posjedu CIK-a

Prema nalogu Tužilaštva BiH izvršen je uvid i pregled dokumentacije u posjedu Centralne izborne komisije, objavilo je Tužilaštvo BiH.

“Na terenu su postupali istražitelj Tužiteljstva BiH i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, koji su po nalogu postupajućeg tužitelja, vršili uvid i pregled dokumentacije u skladištu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Istočnom Sarajevu.

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, istražitelj tužiteljstva i istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, izvršili su pregled dokumentacije u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevu”, navodi se u saopćenju.

Aktivnosti su vršene uz prethodnu najavu, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo, na temelju prijave osoba sa područja Teslića, o navodnim nepravilnostima u postupanju SIP, kada je u pitanju glasovanje putem pošte, na lokalnim izborima za područje Teslića, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

PROČITAJTE  Besplatna škola alpskog i nordijskog skijanja za učenike novosarajevskih osnovnih škola

Tužilaštvo BiH će se nakon pregleda dokumentacije, odrediti o daljim aktivnostima. ​

Povodom ovog slučaja oglasio se i CIK, napomenuvši da su istražitelji Tužilaštva BiH i SIPA-e u kontaktu sa CIK BiH već nekoliko sedmica po pitanju određene krivične prijave po kojoj su, kao istražitelji dužni da postupaju.

Postupajuća tužiteljica je od Centralne izborne komisije BiH dopisom tražila na uvid određenu dokumentaciju koja će istražiteljima biti ustupljena po ustaljenoj proceduri, saopćeno je iz CIK BiH.

I u dosadašnjem radu Centralna izborna komisija BiH je po zahtjevima bilo kojeg tužilaštva ili policijske agencije dostavljala informacije i traženu dokumentaciju i tako će postupati i ubuduće.

Prema informacijama kojim raspolaže Centralna izborna komisija BiH radi se predistražnim radnjama, a na osnovu krivičnih prijava koje se odnose na glasanje birača putem pošte iz inostranstva.

PROČITAJTE  Vranić brutalno o SDA: U nemogućoj su misiji skretanja s pažnje respiratora koji su za mehaničarske radnje. Urušili su sve


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare