Vijesti

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Sene Hamzabegović zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sene Hamzabegović (1960.), državljanke BiH i Švicarske, koja se tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Optužena, koja se nalazi u pritvoru, tereti se da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći za potrebe državljana BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. “ISIL-a”, u okviru formacija – Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama.

Radi se o formacijama koje su na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na spomenutom području, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

PROČITAJTE  Sud BiH oslobodio Malku Koromana optužbi za zločine na Palama. Kažu da 'nije dokazana uzročno-posljedična veza'

“Optužena ja znajući da se na spomenutom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanina BiH sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe”, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare