Kriminal

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

Optuženi Marinko Obrenović tereti se za nezakonit promet veće količine cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama propisanim zakonom.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Marinka Obrenovića, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH.

“Optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od njemu poznatih osoba nabavio veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica, koje je namjeravao pustiti u promet na ilegalnom tržišti duhanskih prerađevina”, saopćeno je.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je na području Bijeljine, otkriven i spriječen od ovlaštenih djelatnika Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, Tim za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja.

“Optuženi se tereti da je, prodavao proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinio kazneno djelo-neovlašten promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE  Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru. Uhapšeno 11 dilera

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.Povezani postovi: