Tužilaštvo BiH potvrdilo pisanje Raporta: Optužnica protiv Osmice i Pekića

132

Tužilaštvo BiH potvrdilo je pisanje Raporta da je podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e i Muhameda Pekića, uposlenika ove Agencije.

Optužnica se odnosi na predmet u kojem se Mehmedagić i Pekić sumnjiče da su nezakonito izuzeli materijale iz JP BH Pošta nakon podnošenja krivične prijave protiv direktora OSA-e.

“Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH