Vijesti

Tužilaštvo BiH uputilo žalbu na oslobađajuću presudu u predmetu Zaklopača

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, uputila je Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za pet optuženih za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Žalba je upućena zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH u predmetu za zločin protiv čovječnosti, tereti petoricu optuženih Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za zločin počinjen u mjesecu maju 1992. godine, kada je prilikom napada na selo Zaklopača u blizini Milića, ubijeno najmanje 57 civilnih žrtava bošnjačke nacionalnosti, oba spola i svih starosnih skupina, među kojima i 11 djece, čiji posmrtni ostaci su u najvećem dijelu ekshumirani i identificirani.

U žalbi tužiteljica je stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi terete da su za vrijeme navedenog događaja, bili na lokaciji pa i osobno učestvovali u ubistvima civila, što je dokazivano iskazima svjedoka i materijalnim dokazima priloženim uz optužnicu.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare