Politika

Tužilaštvo BiH utvrđuje: Postoje li elementi za djelovanje nakon američkih sankcija Dodiku?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine utvrđuje postoje li elementi za djelovanje nakon američkih sankcija članu državnog predsjedništva BiH i čelniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, nakon što se ponovo našao pod američkim sankcija početkom januara ove godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prati dešavanja povezana sa objavom sankcija vlade SAD-a, kao i navoda o koruptivnom i nezakonitom ponašanju pojedinaca, kako bi se utvrdilo postoje li elementi za djelovanje u okviru nadležnosti Tužilaštva BiH, rekao je Al Jazeeri Boris Grubešić, portparol državnog tužilaštva u BiH.

Dodao je da je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od ranije u radu više predmeta, u kojima je Dodik “u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela”.

Sjedinjene Američke Države uvele su početkom januara sankcije protiv Milorada Dodika, optužujući ga da je korumpiran i da prijeti stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Bio je to nastavak, i proširenje sankcija koje je State Department Dodiku nametnuo prvi put 2017. godine

PROČITAJTE  Dodik: Ovo je dokaz da Bošnjaci žele srušiti BiH

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke, za koju američke vlasti sumnjaju da je blisko povezana s Dodikovom porodicom. Američko ministarstvo finansija optužuje Dodika da koristi tu medijsku kuću za nezakonite aktivnosti.

Sankcije su prva primjena izvršnog ukaza iz jula prošle godine koji dopušta SAD-u da sankcioniše osobe koje ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Milorad Dodik destabilizirajućim koruptivnim aktivnostima i pokušajima rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, motiviran vlastitim interesima, prijeti stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijeloj regiji”, istaknuo je Brian Nelson, podsekretar ministarstva finansija zadužen za terorizam i finansijsko-obavještajnu analitiku.

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su zvaničnici iz RS blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u skupštini RS glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz državnih institucija.

PROČITAJTE  Dodik najavio ograničenje cijene hljeba

Dodik Dodik tvrdi da se ponaša u skladu sa Ustavnom BiH, odbacujući kritike zapada da destabilizira BiH i regiju, njegovi oponenti optužuju da političkom krizom želi prikrite široko rasprostranjenu korupciju iza koje stoji on lično i njegovi najbliži saradnici.

Osim Dodika, sankcijama zbog korupcije kažnjen je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija. Od ranije pod sankcijama je i Nikola Špirić, visokorangirani član Dodikov Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Washington je početkom januara sankcije uveo i Mirsadu Kukiću, nekad visokorangiranom članu stranke demokratske akcije (SDA), koji je u međuvremenu osnovao vlastitu stranku PDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare