Politika

Tužilaštvo KS ‘istražuje’ gomilu SDA-ovaca. Zašto to ne smeta Izetbegoviću i šta je s tim predmetima uopće?

Mjesecima već lider SDA Bakir Izetbegović kuka kako Tužilaštvo BiH uglavnom procesuira Bošnjake i to one iz SDA.

Posebno je njegova kuknjava postala glasnija kada je uhapšen njegov porodični obavještajac kojeg je uhljebio na čelo OSA-e - Osman Mehmedagić Osmica.

On se, podsjetimo, tereti za krivotvorenje diplome, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Drugi istaknuti SDA-ovac kojeg Bakir Izetbegović, SDA, sve organizacije SDA i upregnuti botovi zdušno brane jeste premijer FBiH Fadil Novalić. Njemu se, poznato je, sudi za kriminalnu nabavku 100 fuš respiratora iz Kine.

Uprkos brojnim drugim nepravilnostima, očiglednih traljavosti Tužilaštva BiH, ovo je glavni razlog da Izetbegović i SDA mjesecima traže smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Ipak, Izetbegović se nikad nije požalio na Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje procesuira gomilu SDA-ovaca i nije to nazivao udarom na Bošnjake. Jedina razlika jeste što u Tužilaštvu KS predmeti protiv SDA-ovaca mjesecima stoje netaknuti.

No, ko su SDA-ovci koji se nalaze pod 'istragom' Tužilaštva KS?

Famozni Asim Sarajlić

Sarajlića je Tužilaštvo KS 'radilo' po nekoliko osnova. Prvi je predmet 'Bosna' u kojem je prvoosumnjičeni uz drugi dvojicu bivših SDA-ovaca Amira Zukića i Mirsada Kukića. Kukić je već dobio osuđujuću prvostepenu presudu, dok Zukić i Sarajlić čekaju. Osumnjičeni su za nezakonito uhljebljivanje u javna preduzeća.

Drugi slučaj u kojem je Sarajlić također predmet istrage jeste tzv. afera 'Asim'.

Na poznatom snimku, naime, čuje se Sarajlić kako obećava razna uhljebljenja a zauzvrat traži glasanje za Fikreta Prevljaka za šefa KO SDA Sarajevo.

Rezultat u prvom procesu se čeka, dok je se u drugom čeka tužilačka odluka. Već mjesecima.

Bakirova supruga - Sebija

Tužilaštvo KS formiralno je predmet koji se direktno tiče Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a.

Naime, nakon što je Raport objavio pismo 17 anesteziologa koji upozoravaju na katastrofično stanje u covid-odjelima na KCUS-u Tužilaštvo KS je reagiralo. Iz pisma ljekara jasno je da je direktorica Izetbegović instalirala kriminalno nabavljene malina respiratore i da su se na njih kačili ljudi koji su potom umirali. Pored toga, porodice preminulih upitile su niz krivičnih prijava zbog nesavjesnog liječenja. Mjesecima već iz Tužilaštva KS nema nikakvih informacija.

Abdulah Skaka

Za Skaku je formiran predmet zbog malverzacija prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva. Naime, ovaj SDA-ovac očajnički se htio zadržati na funkciji gradonaćelnika, pa je lobirao, kupovao, plaćao… Čak mu je oduzet i mobilni telefon. Nema informacije o tome šta je s ovim predmetom. Skaka je u međuvremenu predložen za ambasadora BiH u Kataru.

Dvojica Nedžada - Ajnadžić i Koldžo

Ovaj bivši načelniki dvojac 'zadokumentovao' je Ured za borbu protiv korupcije KS zbog prikrivanja imovine. Ured je pažljivo prikupio sve podatke o skrivenoj i neprijavljenoj imenovini, sročio ih u krivičnu prijavu i predao Tužilaštvu KS. Nema informacija o ovim predmetima.

Senaid Memić

Još jedna bivši načelnik SDA. Njega je Ured za borbu protiv korupcije prijavio za masovna uhljebljenja u Općinu Ilidža te izdavanje gomilu građevinskih dozvola mimo zakona. Sve je naravno predato Tužilaštvu KS. Nema informacija u ovom predmetu. Memić je u međuvremenu otišao u Maleziju u diplomatsku misiju.