Nauka

Tvorci vakcine: ‘Pfizer nas je isprva odbio, ali ja sam u glavi imao scene aviona iz Wuhana s kliconošama… Bio sam u pravu‘

Američki farmaceutski div Pfizer u početku je odbijao ponudu osnivača BioNTecha, turskih doktora i supružnika Ugura Sahina i Özlem Türeci, za razvoj vakcine protiv covida-19. Kako piše The Telegraph, čelni ljudi farmaceutskog giganta mislili su da će se virus brzo obuzdati.

“Ekipa, ovo neće uspjeti”; poručili su bračnom paru tik nakon što je koronavirus počeo zahvaćati svijet u januaru 2020.

Dr. Phil Dormitzer, potpredsjednik Pfizera i glavni znanstveni direktor za virusne vakcine tada je mRNA tehnologiju, koja se pokazala ključnom za otkriće vakcine, smatrao previše eksperimentalnom.

Dr. Sahin pak kaže kako je od samog početka u glavi imao detaljnu sliku o tome kako će se pandemija razvijati, ali istodobno je procjenu Pfizerova šefa doživio kao “potpuno racionalnu”.

“Nakon telefonskog razgovora s Philom, razmislio sam i odlučio da ćemo ga opet nazvati za nekoliko sedmica”, rekao je dr. Sahin za The Telegraph.

Supruga i on čvrsto su vjerovali kako je samo pitanje vremena kad će se farmaceutski gigant predomisliti – i bili su u pravu. Dogovor između dvije kompanije “pao” je svega mjesec dana kasnije.

“Moja prva pretpostavka bila je da će se covid-19 moći kontrolirati, poput Sarsa i Mersa”, priznao je dr. Dormitzer.

Ta prva odbijenica opisana je u novoj knjizi “The Vaccine”, koju je u saradnji sa supružnicima napisao novinar Joe Miller, a koja će biti objavljena sljedeće sedmice

A iako je BioNTech stvorio vodeće svjetsko cjepivo protiv koronavirusa, većina zaposlenika kompanije i dalje radi na daljinu, bez obzira na to jesu li vakcinisani s dvije ili čak tri doze – po istim pravilima rade i osnivači Sahin i Türeci.

PROČITAJTE  Klimatski fenomen koji je šokirao: Na vrhu Grenlada prvi puta umjesto snijega, pala kiša
Özlem Türeci i Ugur Sahin

“To je na snazi kako bi se izbjeglo previše kontakata”, objašnjava dr. Özlem Türeci koja to, doduše, pravda ne toliko mjerama prevencije širenja zaraze, koliko željom da radnike puste da rade u miru.

Dosad je otprilike 1,4 milijarde doza Pfizer/BioNTechove revolucionarne vakcine isporučeno u više od 120 zemalja diljem svijeta.

U novoj knjizi “The Vaccine” opisuje se i životni put doktora supružnika, koji su još kao djeca emigrirali iz rodne Turske u Njemačku. Kao mladi liječnici upoznali su se na odjelu za istraživanje raka, da bi poslije zajedno izgradili BioNTech koji sada vrijedo oko 85 milijardi dolara.

A upravo je objavljivanje jednog članka kineskih akademika u prestižnom časopisu Lancet 24. januara 2020. uvjerilo par da dolazi pandemija i da treba što prije djelovati, bez obzira na potencijalan korporacijski rizik. U spomenutom članku pisalo se o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka, a iz cijeloga teksta dr. Sahina najviše je zaintrigirala informacija o sedmogodišnjoj djevojčici koja je bila pozitivna na koronavirus, ali nije imala nikakve simptome.

“Već tad sam u svojoj glavi mogao vidjeti avione koji lete iz Wuhana u gradove diljem svijeta, a njihovi asimptomatski putnici nisu niti svjesni da u sebi nose virus… Jednostavno sam mogao vizualizirati razmjere nadolazeće krize… Bilo mi je jasno da je covid već metastazirao poput raka – čak niti rak ne vidite u njegovoj ranoj fazi, tek kasnije shvaćate šta se zapravo događa”, opisao je Dr. Sahin.

PROČITAJTE  Slovenija zabranjuje prodaju nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Njegova supruga Özlem Türeci osvrnula se i na kampanju uvođenja treće doze vakcine koju već zagovaraju mnoge zemlje.

“Svaki patogen u određenom trenutku treba neku vrstu pojačanja. Ako nam je cilj smanjiti broj infekcija, pojačivač ili booster u obliku treće doze trebaju se koristiti što ranije. S druge strane, ako se želi smanjiti teška bolest i hospitalizacija, tad su boosteri puno učinkovitiji ako se prime kasnije”, rekla je Türeci.

Vakcinu Pfizer/BioNTecha neki su i kritizirali zbog njene cijene, a u novoj knjizi otkriveno je i kako su neimenovani briselski lobisti pozivali Europsku uniju da se odustane od te vakcine, tvrdeći da se samo tako može spriječiti prijenos bogatstva u SAD. Bilo je i onih koji su vjerovali kako je jedini motiv za proizvodnju vakcina zarada, a takve teorije potkrepljivali su tvrdnjama da je vakcina stvorena (pre)brzo i (pre)glatko.

Dr. Sahin uvjerava kako će sva zarada od covid vakcina biti usmjerena u njihova nova istraživanja:

“Ono što zaradimo od vakcina sad možemo uložiti, primjerice, u razvoj vakcina protiv malarije, jedne od najgorih zaraznih bolesti koja pogađa toliko male djece”.

Supružnici su optimistični i oko personaliziranih mRNA vakcine za liječenje niza tumora – štaviše, vjeruju kako bi ona, zahvaljujući revoluciji u umjetnoj inteligenciji i robotici, mogla postati dostupna već za nekoliko godina.

“To se može dogoditi u sljedećih pet godina”, kažu dr. Sahin i Türeci.Povezani postovi: