pukao vodenjak avion pegasusa na pisti
Svijet

Tvrdila da joj je pukao vodenjak i da će roditi: Avion hitno sletio u Barcelonu, a onda se 28 putnika dalo u bijeg

Avion s 228 putnika na ruti od Casablance prema Istanbulu prisilno je u srijedu u zoru sletio na aerodrom u Barceloni jer je jedna putnica tvrdila da će upravo roditi. Rekla je da joj je pukao vodenjak. To je iskoristilo 28 osoba za pokušaj bijega i nezakonitog ulaska u Španiju, rekao je glasnogovornik španske vlade.

Avion aviokompanije Pegasus zatražio je u 4,30 sati dopuštenje za slijetanje kako bi se ženi pružila medicinska pomoć.

Kontrolni toranj je aktivirao protokol za takve slučajeve pa su na pistu aerodroma El Prat izašla tri policijska vozila i ljekarska ekipa.

Postupak vraćanja

“Po slijetanju, kada su se otvorila vrata aviona kako bi bila iznesena trudna žena, izašla je grupa od 28 putnika te nastojala pobjeći”, rekao je glasnogovornik predstavništva španske vlade u Barceloni, u telefonskom razgovoru za Hinu.

Policija je odmah uhapsila njih 13 te pokrenula potragu za ostalima. Petero uhapšenih vraćeno je u avion na putu prema Turskoj jer su to zatražili, a osoblje aviona prihvatilo. Za preostalih osmero pokrenut je postupak vraćanja u Maroko od kuda su krenuli na put.

Žena, čiji identitet nije otkriven, prevezena je u bolnicu Sant Joan de Deu. Nakon što je pregledana utvrđeno je da joj nije puknuo vodenjak, kako je tvrdila. Otpuštena je iz bolnice te odmah uhapšena.

“Uhapšena je pod optužbom za remećenje javnog reda, odnosno da je odglumila da upravo treba roditi”, rekao je glasnogovornik. Dodao je da ne zna državljanstvo žene te ostalih uhapšenih. Policija je odbila dati podatke.

Nedopušten način

Avion je zatim nastavio let prema Istanbulu.

“Ne sjećam se da je ikada bilo ovakvih slučajeva u Barceloni”, rekao je glasnogovornik.

Oko 20 potencijalnih migranata je u novembru 2021. iskoristilo potrebu za pružanjem ljekarske pomoći na istoj ruti od Casablance do Istanbula. Tada je avion sletio na španski otok Mallorcu jer je jedan putnik “glumio da je pao u dijabetsku komu”.

Migranti su u tom trenutku nastojali izaći s aerodroma i ući u Španiju na nedopušten način. U tome su četvorica uspjela. Španija, koja graniči s Marokom, jedna je od zemalja najizloženijih ulasku migranata iz Afrike.

Oko 16.700 osoba ušlo je u Španiju na nedopušten način u prvih šest mjeseci ove godine, što je 3,3 posto više nego u istom periodu 2021., izvijestilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare