Tehnologija

Twitter i Musk dobili rok da zaključe transakciju. U suprotnom, očekuje ih suđenje

Američki sudija u saveznoj državi Delaware naredio je prekid tužbi Twittera protiv Elona Muska uoči suđenja kako bi milijarderu dao vremena da finansira svoje preuzimanje te društvene mreže vrijedno 44 milijarde dolara, navodi se u sudskim dokumentima.

Parnica je prekinuta do 28. oktobra kako bi Musk mogao finansirati posao.

Sutkinja Kathaleen McCormick rekla je da će je strane kontaktirati ako se dogovor ne sklopi do roka kako bi zakazala suđenje u novedmbru.

Potpisali sporazum

Suđenje je prethodno bilo zakazano za 17. oktobar.

Muskovi advokati su zatražili od suda da okonča sudski postupak koji je Twitter pokrenuo protiv šefa Tesle kako bi ga primorao da kupi tu društvenu mrežu, u skladu sa sporazumom o preuzimanju potpisanom u aprilu.

Advokati tvrde da je multimilijarder ponudio poštovanje ugovora o preuzimanju i žale što Twitter “insistira na nastavku postupka, ugrožavajući transakciju i igrajući se s interesima dioničara”, stoji u dokumentu.

Musk je pisao Twitteru u ponedjeljak nudeći kupovinu kompanije kao što je prvobitno planirano, za 44 milijarde dolara, pod uvjetom da osigura potrebna sredstva i da upravni odbor Twittera odustane od tužbi.

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu tada se uključila i naznačila da i dalje “namjerava” dovršiti transakciju, prenosi HRT.

Odustao od kupovine

Musk je u proljeće ponudio preuzimanje platforme za 54,20 dolara po dionici, procjenjujući je na 44 milijarde dolara. Upravni odbor društvene mreže, u početku vrlo nevoljko, na kraju je prihvatio.

No, hiroviti poduzetnik jednostrano je odustao od ovog sporazuma u julu, a Twitter je pokrenuo pravni postupak kako bi ga prisilio da poštuje svoju obavezu. Sve je ukazivalo na to da je platforma bila dobro pozicionirana za pobjedu.

Za Muskove advokate njihov je klijent “pristao učiniti” ono što je kompanija tražila. U dokumentu od četvrtka kažu kako očekuju da će se dogovor zaključiti “oko 28. oktobra”.

“Pa ipak, Twitter odbija prihvatiti ovaj pozitivan odgovor. Nevjerojatno, insistiraju na nastavku postupka”, tvrde Muskovi advokati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare