Svijet

U 100. godini preminuo princ Philip, suprug kraljice Elizabete

Princ Philip preminuo je u petak u 100. godini, javljaju strane agencije.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, rođen je na grčkom otoku Krfu 10. juna 1921. godine. Jedini je sin i posljednje od petero djece grčkog princa Andrewa. Njegova majka bila je princeza Alice od Battenberga i on je, prema tome, nosio titulu “princ Grčke i Danske”.

  1. septembra 1922. Filipov stric, grčki kralj Konstantin I., bio je prisiljen odreći se prijestolja. Vojska je uhapsila princa Andrewa, a u decembru ga je revolucionarni sud doživotno protjerao iz Grčke. Philipova porodica otišla je u Francusku, gdje su se nastanili u pariskom predgrađu Saint-Cloud. Filipova majka na kraju je bila privedena u psihijatrijsku ustanovu, dok se njegov otac preselio na jug Francuske, održavajući ograničeni kontakt s ostatkom obitelji.

Iako nije bio Britanac, Philip je imao porodične veze s Engleskom. Ubrzo nakon njegovog rođenja, djed po majci, princ Louis od Battenberga, umro je u Londonu. Louis je bio naturalizirani britanski državljanin koji se odrekao njemačkih naslova i usvojio prezime Mountbatten tokom Prvog svjetskog rata. Philip je također u srodstvu s britanskom kraljevskom porodicom kao potomak kraljice Viktorije.

Karijera u Kraljevskoj mornarici

Sljedeći stope svog djeda Louisa, koji je bio admiral flote, princ Philip se pridružio Kraljevskoj mornarici kao kadet 1939. Brzo je napredovao u karijeri te je već u ranoj dobi od 21 godine postao brodski natporučnik. Služio je u mornarici tokom Drugog Svjetskog rata, a 1952. je unaprijeđen u zapovjednika. No, iste godine, smrću kralja Georga VI, oca Philipove supruge i buduće kraljice Elizabete II, završila je njegova karijera u mornarici.

Philip je u mladosti bio poznat po svom šarmu. Kao plavokosi i visoki kadet bio je privlačan i povezivali su ga s mnogim ženama. Kraljica Elizabeta II, odnosno Elizabeta Alexandra Mary Windsor, imala je 8 godina kada je prvi put upoznala Philipa na vjenčanju njegove rođakinje. U to se vrijeme nije očekivalo da će princeza Elizabeta postati kraljica: Stariji brat njezinog oca Edward bio je prvi u nizu za nasljedstvo, a pretpostavljalo se da će imati djecu.

No, Edward je zbog ljubavi prema razvedenoj Amerikanki Wallis Simpson abdicirao 1936. kako bi se s njom mogao vjenčati. To je značilo da prijestolje preuzima Elizabetin otac, a ona sama postaje prestolonasljednica. Godine 1939. Philip i Elizabeta su se ponovno susreli, što će se pokazati kao sudbonosno, kada je ona s roditeljima posjetila Kraljevsko pomorsko učilište. Tek 13-godišnja Elizabeta se u tada zaljubila u 18-godišnjeg Philipa te je par počeo razmjenjivati ljubavna pisma.

Vjenčanje s Elizabetom

U julu 1947. najavili su zaruke. Četiri mjeseca kasnije, 20. novembra, vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji na svečanosti koju je pratilo preko 200 miliona gledatelja širom svijeta. Prije vjenčanja Philip je napustio grčki i danski kraljevski naslov, a od majčine je porodice prihvatio prezime Mountbatten. Nakon vjenčanja Filip je postao vojvoda od Edinburga, grof of Merioneta i barun Greenwicha.

Kraljica i princ Philip imaju četvero djece. Princ Charles, princ od Walesa rođen je 1948. godine, a princeza Anne, princeza Royal, dvije godine kasnije. Nakon uspona na prijestolje, supružnici su dobili još dvoje djece: princa Andrewa, vojvodu od Yorka, rođenog 1960., i princa Edwarda, grofa od Wessexa, rođenog 1964. godine. Ove godine par je trebao proslaviti 74. godišnjicu braka. Njihov brak postao je najduži brak bilo kojeg britanskog monarha.

Philip je pratio kraljicu na svim službenim dužnostima i nastupima širom svijeta. Učestvovao je u radu mnogih organizacija posebno onima usmjerenim na obrazovanje, okoliš i sport. Zabrinut zbog zagađenja ispušnim plinovima, počeo je koristiti električni automobil 1960-ih. Philip je sredinom 1950-ih pokrenuo nagradu Duke of Edinburgh kojom se nagrađuju postignuća mladih. Vojvoda je bio ljubitelj pola, utrka kočija i jedrenja. Među hobijima bilo mu je i vazduhoplovstvo te je svojedobno postao prvi monarh koji je poletio helikopterom iz vrta Buckinghamske palače.

Bez dlake na jeziku

Iako je uglavnom izbjegavao skandale, Philip je bio poznat kao jedini pripadnik kraljevske porodice bez dlake na jeziku. Štaviše, Daily Mirror je 2011. godine u čast njegovog 90. rođendana objavio popis ”90 klasičnih gafova” princa. Uoči rođendana ironično je sam za sebe rekao da mu ”dijelovi tijela počinju otpadati”.

Unutar svoje porodice, Philip je intervenirao u osobne odnose, koji su ponekad dovodili do sukoba. 1981. izvršio je pritisak na sina Charlesa da se vjenča ili ostavi Lady Dianu Spencer (princezu Dianu). Dok se njihov brak raspadao Philip i kraljica prisiljavali su ih na pomirenje. Nakon što je princeza Diana poginula u automobilskoj nesreći 1997. godine, Philip je učestvovao u njenom sprovodu, šetajući s unucima Williamom i Harryjem u povorci. Mjesecima kasnije, Mohamed Al Fayed javno je optužio Philipa da je rasist koji je orkestrirao prometnu nesreću kako bi usmrtio Mohamedovog sina Dodija Fayeda i Dianu. Službena istraga međutim nije pronašla dokaze da je postojala bilo kakva zavjera protiv Diane i njenog ljubavnika Dodija.

Princ Philip povukao se s kraljevskih dužnosti 2017. godine potezom koji je podržala kraljica. U svoje vrijeme, prisustvovao je na preko 22.000 samostalnih angažmana i održao više od 5.000 govora. Princ Philip se našalio jednom prilikom da je ”najiskusniji otkrivač plaketa na svijetu”.Povezani postovi: