Vijesti

U 45 brzih kontrola u Kantonu Sarajevo zatečeno 17 radnika na crno. Porezna zatvorila 8 firmi i izdala 52.600 KM kazni

Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo su 12. maja 2022. godine izvršili 45 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 17 neprijavljenih radnika, 7 obveznika koji nisu evidentirali promet, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je osam rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je pet objekata zapečaćeno i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 52.600,00 KM.

Porezna uprava FBiH, kako je saopćeno, nastavit će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare