Region

U Americi rasprava o stanju u Srbiji: Kongresmeni se pitaju da li će izbori biti nepošteni

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje da će pismo kongresmena Sjedinjenih Američkih Država, koje je upućeno američkom predsjedniku Joeu Bidenu, imati utjecaja na politiku SAD prema Srbiji.

Dodala je i da je očigledno da se radi o rezultatu lobističkih agencija te da je lobiranje svuda dozvoljeno, a posebno u SAD, gdje je i nastalo, prenosi B92.

Na pitanje da li je brine to što su danas tokom saslušanja kongresmeni pitali zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriela Escobara šta će dalje biti s obzirom da su izbori u Srbiji „nepošteni“, Brnabić kaže da je ni to ne brine, jer je rezultat lobističkih aktivnosti.

- Te izbore niko na svijetu ne dovodi u pitanje, ali ljudi koji imaju para da plate lobiranje u SAD imaju prava da troše svoj novac, a njihova ideja je dvostruka, da se vrate na vlast i da jasno targetiraju Telekom jer on ne smije da se takmiči protiv njih -  kazala je Brnabić.

Ukazujući da su sve firme koje su učestvovale u lobiranju iznikle iz Telekoma i to tako što su koristili državne resurse, Brnabić kaže da im Telekom sada, kada čuva svoje resurse, smeta.

Ponovila je nikada nije čula da je neko rekao da su izbori koji su bili u Srbiji neregularni ili nelegitimni i dodala da ako neko prihvata Skupštinu, a prihvataju je svi, onda priznaju i izbore.

Podsjetimo, jedan od kongresmena je izjavio da su tabloidi naklonjeni vlastima u Srbiji odavali privatne podatke novinara koji izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalu, dok je drugi pitao šta američka administracija čini da bi izbori u aprilu 2022. u Srbiji bili fer.