Svijet

U Austriji se ukida lockdown za nevakcinisane

Od narednog ponedjeljka u Austriji se ukida lockdown koji je bio na snazi za nevakcinisane građane ove države. Ovo je saopštio danas kancelar Karl Nehammer

Kazao je kako je vlada donijela tu odluku te da epidemiološka situacija je trenutno stabilna što omogućava vladi da donesene ovakvu mjeru.

“Karantin za one koji nisu vakcinisani bila je mjera na koju su se mnogi ljudi žalili sedmicama, ali je bila neizbježna zbog zdravstvene politike države. Situacija u bolnicama je sada stabilna i znatno lakša. Omikron soj koronavirusa nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se na početku strahovalo”, rekao je Nehammer.

Između ostalog, dodaje kako nevakcinisanim osobama u Austriji je bilo dozvoljeno da napuste kuću samo iz nekoliko definisanih i opravdanih razloga kao što su odlazak u kupovinu ili na posao.

“Iako se lockdown za nevakcinisane ukida, 2G pravilo i režim testiranja ostati na snazi u maloprodajnim objektima i drugim mjestima. Koncept 2G u Austriji podrazumijeva pravila koja dozvoljavaju ulazak u objekte samo osobama koje su vakcinisane ili su ranije prebolovale koronavirus. Nevakcinisanim osobama i dalje će biti zabranjen ulazak u restorane, barove, kina i pozorišta. Također, pravilo i primjeni FFP2 maski i dalje će ostati na snazi u ovoj državi”, kazao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare