Politika

U Banovićima održana tribina o ulozi žena u politici Bosne i Hercegovine

Općinski odbor SDA Banovići sinoć je u saradnji sa Kantonalnom organizacijom SDA Tuzlanskog kantona organizirao tribinu o temi Uloga žene u politici Bosne i Hercegovine. 

Gošće tribine su bile prof.dr. Sebija Izetbegović i doc.dr. Jasmina Biščević – Tokić. U ime Vlade Tuzlanskog kantona obratio se premijer Irfan Halilagić, a nekoliko stotina prisutnih pozdravio je i načelnik Banovića Bego Gutić.

Govornici su iskoristili priliku da naglase važnost uloge žena u odlučivanju i kreiranju društvenih procesa.

– Ovakav skup dokazuje da će biti velika borba da žene ispune sve kvote koje su im obećane, a naše je da ih podržavamo i ohrabrujemo u političkoj aktivnosti. Mi se možemo takmičiti sa muškracima u mnogo čemu. Imam osam saradnika, od toga je pet saradnica – izjavila je Sebija Izetbegović.

U Vladi Tuzlanskog kantona su četiri žene na poziciji ministrica, što je naglasio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

– Rad Vlade Tuzlanskog kantona će u velikoj mjeri ovisiti o dobroj volji žena. Želim reći da iz Banovića šaljemo poruku da će od dobre volje, znanja, hrabrosti, umijeća, energije bosanskohercegovačke žene ovisiti ne samo rad jedne vlade, nego čitav društveni i politički život Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine – izjavio je Halilagić.

Predsjednica Organizacije žena SDA Kenela Zuko kazala je da žene u ovoj organizacije čine sve na osnaživanju uloge žena u politici Bosne i Hercegovine, što, prema njenim riječima, doprinosi demokratizaciji društva i njegovom postepenom integriranju u zajednicu naprednih evropskih demokratija.

Na tribini je istaknuto da su Banovići primjer da se u promjene ide sa ženama jer upravo tu su žene osvojile najveći broj glasova na posljednjim lokalnim izborima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare