Svijet

U Barceloni uhapšena bivša evropska zastupnica Clara Ponsati

Katalonska političarka Clara Ponsati uhapšena je u Barceloni nakon što je prvi put ušla u Španiju, javlja Anadolija.

Ona posljednjih pet godina živi u inostranstvu. Bila je zastupnica u Evropskom parlamentu (EP), bježeći od španskih vlasti nakon separatističkih pokušaja u Kataloniji.

Za Ponsati je španski Vrhovni sud ranije raspisao nalog za hapšenje. Nju je privela katalonska policija nakon konferencije za novinare koju je održala u Barceloni. Na konferenciju je došla bez ikakve dozvole zvaničnih vlasti.

“Jeste li sigurni da želite ovo da uradite?”, upitala je Ponsati.

Pokazivala je svoju poslaničku iskaznicu EP-a tokom policijskog privođenja. 

Aktuelna lijeva koaliciona vlada u Španiji, kao rezultat sporazuma sa separatističkim katalonskim političkim strankama koje je dobila podršku izvana, napravila je amandman na kazneni zakon koji je ublažio zločin pobune protiv države krajem 2022. godine i postavio osnova za povratak katalonskih političara koji su pobjegli u inostranstvo.

Zahvaljujući ovoj zakonskoj regulativi, očekuje se da će 66-godišnja Ponsati za koju se navodi da nije u opasnosti od odlaska u zatvor, biti puštena na slobodu nakon što se pojavi pred sudom.

Ponsati je trenutno optužena samo za neposlušnost državnim institucijama u Španiji. Kazna za to je zabranjena za rad u javnim institucijama.

Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji je pobjegao iz Španije nakon neuspjelog pokušaja sticanja nezavisnosti, uhapšen je u septembru 2021. na italijanskom ostrvu Sardiniji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare