Svijet

U Beču počelo prvo suđenje zbog širenja korone u skijalištu Ischgl. Porodica preminulog tuži državu i traži 100.000 eura

U Beču je u petak započeo prvi proces u kojem porodica preminulog Austrijanca, koji se na početku pandemije u skijalištu Ischgl zarazio koronavirusom, traži odštetu od države zbog nepravodobnog upozorenja na zarazu. Na početku procesa pred Bečkim pokrajinskim sudom, država Austrija je odbacila vansudski dogovor objašnjavajući da su vlasti u martu 2020. postupale ispravno shodno tadašnjim saznanjima o koronavirusu.

Sin i supruga Austrijanca koji se zarazio tokom evakuacije iz ovog tirolskog skijališta tvrde da su vlasti reagirale prekasno te da je odluka o uvođenju karantine za Ischgl, koju je austrijski kancelar Sebastian Kurz donio 13. marta 2020. godine, bila donesena ishitreno i bez priprema što je izazvalo haos prilikom evakuacije mjesta.

“Ko se nije zarazio u sedmicama uoči karantina, taj se zarazio tokom haotične evakuacije”, rekao je advokat porodice preminulog. Porodica je najavila da će u slučaju pobjede odštetu u visini od 100.000 eura donirati u humanitarne svrhe.

Ovo je prvi proces vezan uz događaje iz Ischgla koji slovi kao jedan od prvih žarišta iz kojih se munjevito širila pandemija koronavirusa. Do sada je pred sudovima u Austriji podneseno 15 odštetnih zahtjeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare