Vijesti

U BiH ublažene epidemiološke mjere

U Bosni i Hercegovini značajno su ublažene mjere protiv širenja zaraze koronavirusom. U entitetu Federacija BiH tako od danas ne važi pravilo vakcinisan-testiran-prebolio (VTP), a u entitetu Republika Srpska maske više nisu potrebne u zatvorenom javnom prostoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji, sa predloženim naredbama i preporukama.

Naredbe i preporuke na snagu stupaju danas i trajat će 30, umjesto 15 dana, kako je dosad bila praksa.

Kriznim štabovina kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona i u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju , donose mjere i o tome redovno izvještavaju Krizni štab.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite poslije sjednice Vlade RS-a izjavio je kako maske više nisu potrebne u zatvorenom javnom prostoru.

“Vlada je danas na prijedlog Republičkog štaba donijela novu uredbu, izmjenila stavku koja se odnosi na sprečavanje virusa korona. Nošenje maske ostaje na snazi samo u zdravstvenim ustanovama”, rekao je Šeranić.

Dodao je da maske neće biti obavezne ni u školskim i visokoškolskim objektima, a ugostiteljski objekti će raditi redovnim režimom rada, odnosno u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu.

Svi epidemiološki parametri u posljednje vrijeme su u padu, ali je Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS-a kazala kako, iako je epidemiološka situacija mnogo povoljnija, virus i dalje postoji i oprez nije na odmet.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza koronavirusom potvrđena je kod 145 osoba, a od posljedica povezanih s infekcijom COVID-19 umrlo je devet osoba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare