Magazin

U blizini najveće splitske plaže mrijeste se morski psi: “Ima ih po 200 ili 300 svaki dan”, Koliko su opasni?

Hrvatski Jadran dom je 60 vrsta morskih pasa i raža. Prema istraživanju hrvatsko-slovenskog tima, više od polovine ih je ugroženo.

U Jadranskom moru ipak i dalje pliva na stotine morskih pasa. Iako ih rijetko viđamo jer obitavaju u dubini, neki plivaju iznenađujuće blizu prepunih plaža, prenosi Slobodna Dalmacija.

Srećom, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.

“Kod nas mislim da je najveći problem ribarstvo”, kazao je biolog Lovrenc Lipej reporterki Dnevnika.hr Sofiji Preljvukić.

Znaju se zaplesti i u mreže. No morski psi vole Jadran pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

“Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih recimo u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80”, objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Ali, Soldo je u Južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. U Jadranu je jako rijetka, ali je ipak ima.

“Njeno glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana, koliko i kako zalaze, ne možemo znati”, ustvrdio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini.

Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. U Puli se psi i raže mogu vidjeti i u akvariju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare