Vijesti

U Briselu održan sastanak o usaglašavanju NATO paketa podrške za BiH

U sjedištu NATO-a u Briselu u Belgiji danas je održan sastanak Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a i delegacije Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH, na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, naročito u političkom, sigurnosnom i odbrambenom području. Nakon nedavnih izjava generalnog sekretara NATO-a da je Zapadni Balkan i BiH, kao dio tog prostora, u fokusu NATO-a i najave inicijative jačanja saradnje između BiH i NATO-a, pokrenuta je procedura izrade paketa pomoći BiH.

Ovaj paket pomoći podrazumijeva pomoć u političkom kontekstu – kroz intenziviranje različitih instrumenata saradnje, sigurnosnom – kroz jačanje kapaciteta za kibernetičku odbranu i pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, te odbrambenom dijelu – kroz podršku izgradnje odbrambenih kapaciteta OS BiH, a u cilju dostizanja većeg stepena operativnosti i otpornosti.

Tokom današnjeg sastanka, sve članice Političko-sigurnosnog komiteta NATO-a pružile su punu podršku navedenom paketu. U narednih nekoliko dana očekuje se i zvanično usvajanje navedenog paketa, nakon čega će biti izrađen plan implementacije. Ovo je još jedan od pokazatelja da je NATO prisutan u BiH, te da je BiH još značajan i pouzdan partner NATO-a, navodi se u saopćenju.

U delegaciji BiH bili su pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo, šef Kancelarije za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova BiH Momir Brajić, ambasador BiH pri NATO-u Mitar Kujundžić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i EU brigadir Edin Fako i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, ujedno vojni ataše BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare