Vijesti

U Cazinu boravi delegacija iz bratske općine Develi iz Turske

Grad Cazin i općina Develi, iz Kajseri regije u Turskoj, bratske su općine već deset godina. Nakon dužeg vremena i spriječenosti iz različitih razloga, predstavnici ove bratske općine napokon su ponovo gosti Grada Cazina, a delegaciju predvodi načelnik općine Develi Mehmet Cabar.

„Imao sam priliku posjetiti mnoge države i gradove, ali zaista mogu kazati da se nigdje nisam osjećao ovako lijepo i ugodno, kao kod svoje kuće i vrlo sam zahvalan na dobrodošlici gradonačelniku Ogreševiću i njegovim saradnicima. Vidimo da je u proteklih nekoliko godina u Cazinu urađen dobar posao i kako smo mi dva naroda koji dijele zajedničku historiju i još puno toga, siguran sam da ćemo sada, nakon pandemijskih ograničenja i ovog susreta, intenzivirati našu saradnju na brojnim poljima“, kazao je načelnik općine Develi.

Kako je dogovoreno, između dvije lokalne zajednice biće uspostavljeni timovi za saradnju koji će najproje u online komunikaciji razmijeniti sve potrebne informacije, apotom predložiti nove oblike saradnje. Naravno, fokus je na privrednim i ekonomskim projektima, ali i onim kulturnim i sportskim.

„Znamo da je Kajseri regija jedna od najrazvijenijih u Republici Turskoj i potencijali općine Develi i Grada Cazina svakako mogu biti jedan odličan temelj za dalju saradnju. Za početak je svakako važna komunikacija koju smo sada još bolje uspostavili i ovih ćemo dana sigurno konkretizirati brojne korake u tom cilju. Siguran sam da jedni drugima imamo šta ponuditi i da je samo potrebno učiniti više tih konkretnih iskoraka, razmijeniti ideje i raditi na njihovoj realizaciji“, izjavio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević nakon službeno upućene dobrodošlice delegaciji općine Develi.

Posjeta Poslovnoj zoni Ratkovac, te kulturno- historijskim znamenitostima Cazina, kao i formalna prezentacija privrednih kapaciteta Grada Cazina, dio su protokola dvodnevne posjete iz općine Develi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare