Region

U Crnoj Gori nadigla se dževa. Premijer Krivokapić tajno se sastao sa Milom

Premijer Zdravko Krivokapić danas se tajno sastao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, pišu beogradski mediji navodeći da se susret dogodio danas tokom dana, prije nego što je Krivokapić došao na unaprijed dogovoren sastanak sa liderima parlamentarne većine.

Beogradski mediji pišu da je sam premijer Krivokapić potvrdio da se sastao sa predsjednikom države.

Na pitanje lidera prosrpske partije DNP Milana Kneževića da li se ranije tokom dana sastao sa liderom DPS-a, i to prije sastanka sa predstavnicima večine, Krivokapić je odgovorio potvrdno, ne želeći da kaže o čemu je sa Đukanovićem razgovarao.

Nakon priznanja da se sreo sa Đukanovićem, premijer Krivokapić je ljutito napustio sastanak.

Četiri mjeseca nakon izbora, Vlada premijera Zdravka Krivokapića suočena je sa najvećim izazovom u odnosima sa vladajućom većinom zbog premijerovog zahtjeva za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića koji ta većina ne podržava.

Krivokapić je 5. aprila saopćio da traži smjenu ministra Leposavića zbog njegovog stava o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je naime 26. marta u Skupštini Crne Gore izjavio da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“. Osporio je i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Demokratski front i Demokrate poručili su u ponedjeljak, 5.aprila da neće podržati razrješenje ministra zbog njegovih izjava o Srebrenici, što znači da su 37 poslanika aktuelne parlamentarne većine protiv.

Kao razlog iz DF su naveli da Leposavićeve stavove dijele svi Srbi u Crnoj Gori.Jedino je URA sa 4 poslanika pri stavu da onome ”ko ne razumije da se u Srebrenici dogodio genocid nije mjesto na državnim funkcijama” , kako je rekao njihov lider Dritan Abazović.

Od 40 poslanika opozicije, odlazak Leposavića će podržati Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka i Liberalna partija, ukupno devet poslanika.

Takav stav se očekuje i od 29 poslanika Demokratske partije socijalista koji su tražili njegovu smjenu zbog izjava o Srebrenici kao i dva predstavnika albanskih partija.

Parlamentarna aritmetika pokazuje da bi jedina opcija za smjenu mogla biti glasovima opozicije odnosno DPS i ostalih partija uz glasove vladajuće URA.Povezani postovi: