Svijet

U Egiptu digitalno razmotali faraonovu mumiju staru 3500 godina: Evo do kakvih su saznanja došli

Egipatski znanstvenici ‘digitalno su razmotali’ mumificirane ostatke faraona Amenhotepa I. te tako otkrili zanimljive detalje o životu i smrti egipatskog vladara, piše The Guardian. Riječ je o jedinoj egipatskoj kraljevskoj mumiji pronađenoj u 19. i 20. stoljeću koju u moderno doba nije bilo moguće odmotati da bi se mogla proučavati.

Ukrašena cvjetnim vijencima i zanimljivom drvenom maskom za lice mumija je bila toliko krhka da se arheolozi dosad nisu usudili izložiti je.

Koristeći neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja, egipatski su znanstvenici trodimenzionalnom kompjuteriziranom tomografijom (CT) ) razmotali 3500 godina staru mumiju i prvi put uspjeli proučiti njezin sadržaj.

– Sa svojom uskom bradom, malim nosom i kovrčavom kosom fizički podsjeća na svog oca – rekla je radiologinja Sahar Saleem.

– Iznenađujuće, za nekoga tko je živio prije oko 3500 godina, ima zapanjujuće dobre zube – dodala je Saleem, ujedno i profesorica radiologije na Sveučilištu u Kairu, koje je i provelo istraživanje.

PROČITAJTE  Nakon sramotnog vojnog poraza ruske vojske na rijeci, svi se pitaju čija je to bila ideja? Informacije ukazuju na samo jedno ime

Digitalnim odmotavanjem mumije i “odstranjivanjem” njezinih virtualnih slojeva (maske, zavoja i same mumije), egipatski znanstvenici imaju priliku dobro proučiti izvrsno očuvane posmrtne ostatke egipatskog faraona do najsitnijih detalja.

– Imao je otprilike 35 godina kada je umro. Bio je visok 169 centimetara, bio je obrezan i imao je sjajne zube, a u svojim je platnenim omotima “čuvao” 30 amajlija i jedinstven zlatni pojas sa zlatnim perlama – kazala je Saleem, dodavši da ona i kolege nisu otkrili nikakve ozljede koje bi im pojasnile uzrok njegove smrti.

Amenhotep I. Egiptom je vladao otprilike 21 godinu, između 1525. i 1504. prije Krista. Bio je drugi kralj 18. dinastije i imao je uglavnom mirnu vladavinu tijekom koje je izgradio brojne hramove. Tron je preuzeo nakon smrti svojega oca Ahmosa I., a njegovo ime znači “Amon je zadovoljan”.

Egiptolozi se slažu da je Amenhotep I. već bio razmotan u 11. stoljeću prije Krista. Tada je mumija pretrpjela višestruke posmrtne povrede koje su joj vjerojatno nanijeli pljačkaši grobnica.

PROČITAJTE  Ono što Kina radi Ujgurima graniči sa hororom: Još strašnije je što joj u zločinu pomažu arapske zemlje!

Kasnije su, prema hijeroglifskim zapisima, tokom 21. dinastije štetu pokušali popraviti svećenici i balzamatori. To se dogodilo više od četiri stoljeća nakon što je faraon prvi put mumificiran i pokopan.

Prije nego što je s kolegama počela proučavati mumiju, dr. Saleem je pomislila da su je svećenici i balzamatori, spomenuti u zapisima, odmotali da bi ponovno upotrijebili neke predmete poput amajlija za kasnije faraone, što je u to vrijeme bila uobičajena praksa, no ustanovila je da nije bilo tako.

– Možemo reći da su, u slučaju Amenhotepa I. svećenici 21. dinastije s ljubavlju popravili štetu i ozljede koje su nanijeli pljačkaši grobnica, da su mumiji vratili prijašnji sjaj i sačuvali veličanstven nakit i amajlije – pojasnila je dr. Saleem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare