Atlas

U Egiptu nađeno 13 netaknutih sarkofaga starih 2.500 godina

U pustinjskoj nekropoli Saqqara u Egiptu otkrivena je neobična grobnica s najmanje 13 drvenih sarkofaga starih 2.500 godina. Ono što ove ljesove čini posebnima jest činjenica da su hiljadama gofina ostali netaknuti i da su još zapečaćeni.

Egipatsko Ministarstvo turizma i starina priopćilo je kako su sarkofazi pronađeni u grobnici koja se nalazila oko 11 metara ispod zemlje i da su bili naslagani jedni na drugima. Tako su dobro očuvani da se na nekima još uvijek nalazi obojeni dio drveta.


Unutar grobnog okna pronađene su i tri zapečaćene niše. Ministar Khaled Al-Anani kazao je kako se u ovoj grobnici vjerovatno nalazi još sarkofaga koji tek trebaju biti otkriveni, piše Science Alert.

Naučnici smatraju da je Saqqara bila nekropola Memfisu, prijestonici drevnog Egipta. Egipćani su tokom 3.000 godina ondje sahranjivali svoje mrtve. Na tom području nisu samo pokapani plemići, već i građani srednje ili radničke klase.

Imena i identitete pokopanih Egipćana tek treba otkriti, a s obzirom na to da se arheološka iskopavanja i dalje nastavljaju, stručnjaci smatraju kako će ubrzo doći do tih podataka.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare