Svijet

U EU se dešava nezamislivo: Evropski parlament sprema tužbu protiv Evropske komisije

U Bruxellesu se dešava nešto što je do sada izgledalo nezamislivo. Evropski parlament priprema tužbu protiv Evropske komisije. Razlog je neprimjenjivanje novog mehanizma, kojeg je uspostavio Evropski parlament, a kojim se mogu uskratiti budžetska sredtva državama koje krše vladavinu prava.

– Države članice EU koje krše vladavinu prava ne bi trebalo da primaju sredstva EU. Prošle godine, Parlament se žestoko borio za mehanizam koji bi to osigurao. Međutim, do sada Evropska komisija nije željela da ga koristi. Stoga sam zatražio od naših pravnih službi da pripreme tužbu protiv Komisije kako bi se osiguralo da se pravila EU pravilno sprovode, stoji u saopćenju kojeg je u srijedu objavio David Sassoli, predsjednik evropskog parlamenta.

PROČITAJTE  Završen sastanak. Biden upozorio Putina da će Amerika odgovoriti snažnim mjerama u slučaju vojne eskalacije u Ukrajini

U samom saopćenju se ne navodi u kojim državama se krši vladavina prava i koje su trebale ostati bez novca Evropske unije. Međutim, kako javljaju mediji, u dokumentima koji su upućeni pravnom eksperti Freddyju Drexleru spominju se Mađarska i Poljska kao države kojima bi trebalo uskratiti isplate iz budžeta EU.

Inače, Evropski parlament je takozvani mehanizam uslovljavanja usvojio prošle godine kao sredstvo kojim bi se sve države članice primorale da poštuju vladavinu prava. Međutim, Evropska komisija do sada nije koristila ovaj alat.

Sassoli je naveo i svojevrsni rok do kada bi Evropska komisija trebala poduzeti korake u primjeni ovog mehanizma, a on ističe 2. novembra. Ako Komisija do tada ništa ne uradi, slijedi tužba.

PROČITAJTE  Nezadovoljni mali dioničari prijete tužbom protiv Mate Rimca

Inače, na posljednjem zasijedanju Evropskog parlamenta predsjednica Evrospke komisije Ursula von der Leyen i poljski premijer Mateusz Morawiecki su imali prilično burnu razmjenu mišljenja. Povod je odluka Ustavnog suda Poljske kojom je državni Ustav prema snazi stavljen iznad zakona EU. U Bruxellesu je ova odluka protumačena kao podrivanje temeljnog pravnog poretka EU.

Međutim, predsjendica Evropske komisije je do sada samo izražavala duboku zabrinutost, bez poduzimanja bilo kakvih konkretnih koraka.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare