Ekonomija

U Evropskoj uniji moguća nestašica hrane

Cijela Evropa bori se s energetskom krizom, a sve se više strahuje i zbog moguće nestašice hrane.

Na sastanku ministara vanjskih poslova članica Evropske unije u Luksemburgu, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell optužio je Rusiju da blokadom izvoza ukrajinskih žitarica provodi ratni zločin i izaziva strah od gladi u svijetu.

Odbacio je ruske tvrdnje da su sankcije Brisela odgovorne za krizu s hranom.

Plinovodima Sjeverni tok I i II Njemačka je osigurala izravan tranzit plina iz Rusije, ali ruski napad na Ukrajinu poremetio je opskrbu, prenosi HRT.

Najprije je Berlin blokirao puštanje u rad završenog plinovoda Sjeverni tok II, dok prvim stiže 60 posto manje plina nego dosad. Gazprom tvrdi da Siemens nije isporučio turbine poslane na remont u Kanadu, koja zbog sankcija blokira njihovu isporuku.

“Mehanička infrastruktura plinovoda stradala je zbog evropskih sankcija. Potrebno je remontirati turbine, a njih Evropljani ne vraćaju, zbog čega se nema čime pumpati plin”, govori Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Njemačka želi napuniti poluprazna skladišta plina za zimu i zato pokušava smanjiti potrošnju plina za proizvodnju struje.

S obzirom na to da je ugasila gotovo sve nuklearke, sada se ponovo okreće uglju i mora povećati proizvodnju struje iz termoelektrana na ugaln, koje je planirala postupno zatvarati do 2030. Na aktivaciju termoelektrana priprema se i Austrija.

Ruski napad na Ukrajinu nije stvorio samo energetsku nego i prehrambenu krizu jer je u Ukrajini blokirano više od 20 miliona tona žitarica.

Zapad optužuje Rusiju zbog blokade ukrajinskih crnomorskih luka, a ona tvrdi da je problem u tome što je Ukrajina minirala svoje teritorijalne vode. O posljedicama rata u Ukrajini u Luksemburgu su razgovarali ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije. 

“Nezamislivo je da su milioni tona pšenice i dalje blokirani u Ukrajini dok ostatak svijeta gladuje. Ovo je pravi ratni zločin i ne mogu zamisliti da će još dugo trajati, inače će Rusija biti odgovorna.

Ne možete iskorištavati glad kao oružje”, ističe Josep Borrell, visoki evropski predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare