Svijet

U Francuskoj počelo suđenje za jedan od najvećih pokolja. Optuženi: Odrekao sam se svega da bi bio borac Islamske države

Procesi za terorističke napade 13. novembra 2015., najgore džihadističke napade na francuskom tlu, koji su duboko traumatizirali zemlju, počeli su u pariškoj Palači pravde u nazočnosti optuženog Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog napadača.

Džihadist francusko-marokanskog porijekla je u 12:45 sjeo na optuženičku klupu, gdje ga je okružilo nekoliko pripadnika snaga reda, nekoliko minuta prije početka procesa.

Kada je na početku suđenja trebao potvrditi svoj identitet, jedini preživjeli, atentator Islamske države, rekao je da “nema Boga osim Allaha i da je Muhamed njegov poslanik”.

Na pitanje o zanimanju odgovorio je da “se odrekao bilo kojeg zanimanja da bi postao borac Islamske države”.

U noći užasa prije šest godina ubijeno je 130 osoba, a stotine su ranjene kada su džihadisti, naoružani i opremljeni samoubilačkim prslucima, napali šest barova i restorana, koncertnu dvoranu Bataclan i sportski stadion.

PROČITAJTE  Éric Zemmour, predvodnik krajnje desnice koji prijeti da će nadmašiti i Le Pen

Uz visoku budnost policije, ulice oko Palače pravde na otoku u centru Pariza, kao i okolne obale Seine, zatvorene su za automobile i pješake.

Oni koji imaju dozvolu za pristup suđenju prošli su kroz brojne kontrolne tačke prije nego što im je dopušten ulazak u sudnicu. Suđenje će trajati devet mjeseci, a u njemu će učestvovati oko 1800 tužitelja i više od 300 advokata.

Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti nazvao je to sudskim maratonom bez presedana. Donošenje presude očekuje se krajem maja sljedeće godine.

Većina optuženih, uključujući 31-godišnjeg Salaha Abdeslama, za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli član grupe koja je izvela napade, suočeni su s doživotnom kaznom zatvora. Drugi osumnjičenici, među kojima će se šestorici suditi u odsutnosti, terete se za pomaganje u organiziranju napada.

PROČITAJTE  Erupcija vulkana na La Palma i posljedice trajaće mjesecima: Pogledajte kako je sve izgledalo

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, koja je poticala svoje članove da napadnu Francusku zbog njezina učestvovanja u borbi protiv te skupine u Iraku i Siriji.Povezani postovi: