Region

U HDZ-u Hrvatske se izgleda opasno kuha. Plenkoviću je dat ultimatum ili mu slijedi smjena!?

U HDZ Hrvatske, sudeći prema pisanju sedmičnika Nacionala, posljednih mjeseci se opasno kuha.

Naime, ovaj dobro informirani list, javlja da se unutar HDZ već dugo govori o smjeni predsjednika ove stranke i premijera Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kako navodi Nacional, Plenkovića po bahatosti uspoređuju sa Ivom Sanaderom te traže da najzad do juna smijeni ministre Darka Horvata, Tomislava Ćorića, Marija Banožića i Mariju Vučković.

“Zbog njegovih izjava smatraju da unaprijed traži alibi i krivce u kritičarima jer bi se zbog silnih afera koje tresu državu mogao zakomplicirati i ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu. Uvjereni su da Plenković želi Aladrovića za svog nasljednika, ali to neće proći”, navodi ovaj hrvatski sedmičnik

Dalje navode da se u samom vrhu HDZ-a počinje prvi put stvarati ozbiljna opozicija Plenkoviću.

“Ona se, zbog straha da bi ishod različitih istraga u kombinaciji s mogućom širom društvenom krizom mogao dovesti do pada Vlade i prijevremenih izbora, sprema preuzeti vođenje stranke. Nacionalu je to izričito otkrio jedan visokopozicionirani
član vodstva HDZ-a, pripadnik jedne od frakcija koja nominalno podržava Plenkovića, ali se boji da bi se stvari uskoro mogle oteti kontroli. Zbog toga ta grupa HDZ-ovaca između sebe već traži nekog ko bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogao preuzeti Plenkovićevo mjesto”, navodi se u dijelu teksta koji je objavljen na portalu sedmičnika.

Nacional navodi da članovi ove grupe za sada doduše nisu za rušenje Plenkovića, ali su kritični prema Plenkoviću zbog načina na koji vodi i stranku i državu.

“Oni smatraju da još uvijek može spasiti i sebe i Vladu ako hitno napravi rekonstrukciju u resorima s najviše afera i na ta mjesta postavi stručne i kompetentne ljude, a ne poltrone bez iskustva i bilo kakvog pokrića koji će samo njega slijepo slušati”, ističe se u tekstu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare