Region

U Hrvatskoj počeo popis stanovništva: Traje do 17. oktobra

U Hrvatskoj od danas do 17. oktobra, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, domnaćinstava i stanova – najopsežnije statističko istraživanje koje će po prvi put biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Popis obuhvata tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. septembra, građani se mogu samostalno popisati kroz sistem e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. septembra do 17. oktobra, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih kompjutera. Popisati će sve jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Građani će u prvoj fazi moći popuniti upitnik o svom stanu i domaćinstvu, a u njemu je ukupno 60-ak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz domaćinstva.

Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Što znači da, ako se i više članova u domaćinstvu koristi sistemom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, domaćinstvo i stan.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će je predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je lično uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može se i ispisati te ostaviti na vidljivom mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i domaćinstvu te podatke za sve članove domaćinstva. Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu – svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identifikovati te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

U provedbi popisa bit će angažovano oko 8.000 popisivača, 1.100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažovani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 9.500 osoba.

Popisuju se osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare