Svijet

U Italiji se historija ponavlja: Eksplozija zaraze zatvara Lombardiju. Nakon godinu opet klizi u ‘crvenu zonu’!

Prije mjesec u Italiji je bilo oko osam hiljada dnevnooboljelih od COVID-a, a danas, mjesec dana nakon što su se mjere opustile, ima 21 hiljadu oboljelih dnevno

Tačno godinu dana nakon što je pandemija koronavirusa zatvorila kompletnu Italiju, u kojoj je do sada od “pošasti” 21. stoljeća umrlo više od 98.600 stanovnika Apeninskog poluotoka, historija se, izgleda, ponavlja.

Naime, od ponoći u petak pooštrene su mjere u cijeloj Lombardiji, koja je iz žute prešla u narandžastu zonu i samo je mali koraci dijele od crvene zone, koja je najgora kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Istini za volju, već su neke lombardijske općine “upale” u crvenu zonu, piše Slobodna Dalmacija.

Razlog tome je ponovni dramatični skok u broju dnevnooboljelih.

“Prije mjesec dana u Italiji je bilo oko osam tisuća dnevnooboljelih od COVID-a, a danas, mjesec dana nakon što su se mjere opustile, imamo 21 tisuću oboljelih dnevno. Ima puno slučajeva britanskog soja, a pojavili su se i južnoafrički i newyorški soj. Zbog toga je predsjednik Lombardije odlučio da se čitava Lombardija zatvara”, govori Rea Karninčić, Splićanka koja više od 30 godina živi u Milanu, gdje je vlasnica turističke agencije “Solo Croazia”.

“Odlukom predsjednika Lombardije odlučeno je kako se više ne smije ići u kućne posjete svojoj obitelji ili prijateljima, više nema izlazaka iz svoga mjesta stanovanja, neće raditi ni škole ni vrtići, muzeji…, a u samoposlugu može otići samo jedan član obitelji. Nema više obiteljskog kupovanja potrepština. Ostaju otvorene samoposluge, ljekarne i trgovine odjeće i obuće. Isto tako, preko vikenda svi prodajni centri moraju biti zatvoreni”, pojašnjava Karninčić.

Ovakve drastične mjere ostat će na snazi 10 dana, nakon čega će se odlučiti “klizi” li Lombardija prema crvenoj zoni i totalnom zatvaranju.

“Sada smo u nekoj tamnonarančastoj zoni i to je po prvi put da takva zona postoji. Danas će biti donesena odluka na razini cijele Italije idu li preostale regije u tamnije zone, što je očekivano jer je u cijeloj Italiji poskočio broj zaraženih”, govori Karninčić.

Dramatičan rast broja dnevnooboljelih “poklopio” se s otvaranjem kafića i restorana koji su svoje kapacitete, osim na terasama, otvorili i u unutrašnjosti objekata.

Na snazi ostaje i policijski sat, koji traje od 22 do 5 sati ujutro.

Italijanska Vlada je već izdala dekret kojim svim stanovnicima Italije do 6. aprila nije dozvoljeno izlaženje iz njihovih regija.

 Povezani postovi: