Šarena planeta

U Italiji snimljen morski pas čudnog izgleda, ribari u šoku: ‘Kakav je ovo mutant?!’

U moru kraj marine Darsena Medicea u gradu Portoferraio na italijanskom otoku Elba pomorski časnici uočili su jezivo biće koje ih je doslovce prenerazilo – kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli doći k sebi od šoka – pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali imalo je lice koje ih je podsjećalo na – svinju!

Iako su zabezeknuti mornari isprva mislili kako gledaju u neku bizarnu vrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identificirana kao iznimno rijedak morski pas – pas prasac (Angular roughshark, Oxynotus centrina), objavio je The Mirror.

Radi se o vrsti koja se rijetko primjećuje i na IUCN -ovu “crvenom popisu” navedena je kao ugrožena.

PROČITAJTE  Italijanska policija pretresala kuće antivaksera. Htjeli su kupiti oružje i praviti haos širom države

Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Yuri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo rijetko, ipak nije nemoguće vidjeti psa prasca na lokalnoj razini.

Fotografije postale hit

“Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput roktanja, kad se izvuče na kopno… U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije rijetkost pronaći ovo biće. Mogu sa sigurnošću reći da često dobivam izvještaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vrijeme pokušavao sam zadržati jednu ovdje u akvariju, ali ubrzo sam odustao jer sam vidio da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu”, izjavio je Yuri.

PROČITAJTE  Desetine članova mafijaškog klana Casamonica osuđeno na ukupno 400 godina robije

Ovaj morski pas, poznat po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, živi u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemlju. Sve češće je i gost u Jadranu gdje je strogo zaštićen. Može narasti do maksimalno 150 cm dužine, a živi na dubinama većima od 100 metara i hrani se jajima morskih mačaka.Povezani postovi: