Svijet

U Kabulu idalje dramatično, Rusija prozvala Ameriku. Biden: Kunem se, ISIS će platiti za ovo

Nekoliko raketa ispaljeno je rano jutros na kabulski aerodorm, no presreo ih je proturaketni sistem, potvrdio je Reutersu američki časnik.

Časnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je ispaljeno pet raketa, premda nije bilo jasno je li ih sve srušio odbrambeni sustav.

Kako je rekao, prema prvim izvješćima, u napadu nema američkih žrtava.

Afganistanski mediji u ponedjeljak su izvijestili da je napad raketom izveden iz stražnjeg dijela automobila. Prema novinskoj agenciji Pajhwok nekoliko raketa pogodilo je različite krajeve afganistanskog glavnog grada.

Prvobitni izvještaji nisu ukazali na američke žrtve u posljednjem raketnom napadu, anonimno je za Reuters izjavio američki dužnosnik.

U saopćenju Bijele kuće rečeno je da je predsjednik Joe Biden ponovio svoju naredbu da zapovjednici čine “sve što je potrebno da zaštite njihove snage na tlu”, nakon što je obaviješten o napadu, kao i tome da se operacije neometano nastavljaju na aerodromu.

PROČITAJTE  Rusi koji su snimali prvi film u svemiru vratili se na Zemlju

Ranije se Biden zakleo da će kazniti Islamsku državu za napad.

SAD je u subotu rekao da je ubio dva militanta Isisa-K. Talibani su osudili američki napad dronom, koji se dogodio u provinciji Nangarhar, istočnom području koje graniči s Pakistanom.

Sad je reagirala i Rusija koja od SAD traži da odblokira rezerve centralne banke Afganistana koje je Washington blokirao nakon što su talibani preuzeli Kabul.

“Ako su naši zapadne kolege zapravo zabrinuti za sudbinu afganistanskog naroda, onda im ne smijemo stvarati dodatne probleme blokiranjem zlatnih i deviznih rezervi”, rekao je izaslanik Kremlja u Afganistanu Zamir Kabulov, prenosi AFP.

Kabulov je dodao kako će se bez toga nove afganistanske vlasti vratiti trgovini ilegalnim opijatima.

PROČITAJTE  Za isporuke gasa čeka se dozvola Njemačke


Povezani postovi: