Vijesti

U Kantonu Sarajevo 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula tri pacijenta

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su laboratorijski testirana 932 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 137 osoba.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 122 pacijenata, od kojih je 114 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 81,97 posto.

Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su 72 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 50. Na respiratoru je šest osoba, 13 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.597 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.357 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 71.337 osoba zaraženih koronavirusom i 68.077 izliječenih.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 145, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 241”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 318 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 644 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 403 poziva, a obavljena si i 234 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare