Politika

U Kantonu Sarajevo 35 novozaraženih i 62 oporavljenih od Covid infekcije

Nakon analize 261 uzorka, prikupljena u periodu od 31.decembra do 2. januara u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 35 novozaraženih osoba koronavirusom. Od tog broja iz porodičnih klastera ili kontakata oboljelih od ranije su 24 zaražene osobe, odnosno 68,50 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 62 osobe su oporavljene od oboljenja Covid-19, čime je i danas nastavljen pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (88), te u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ (55) hospitalizirana je ukupno 141 osoba, od kojih šest na KCUS-u i jedno u Općoj bolnici koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji je ukupno 12 pacijenata.

U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je devet osoba.

Preminule su tri osobe, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 389 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 1.146 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara 2020. godine do 2. januara ove godine ukupno je registrovano 24.400 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 22.865 oporavljeno od koronavirusa.

U periodu od 20. decembra 2020. godine do 3. januara ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.279 samoizolacija, saopćava Služba za protokol i press KS.

„Kako bismo smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je važno držati propisani fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa“, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare