Vijesti

U Kantonu Sarajevo 397 novih slučajeva zaraze virusom korona, preminulo osam osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u posljednja 24 sata potvrdili su 397 novih slučajeva zaraze virusom korona u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 590 osoba. Nažalost, osam osoba je preminulo od posljedica te bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 194 pacijenta, od kojih 171 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 89,18 posto. U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 129 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 65. Na respiratoru su dvije osobe, devet ih koristi neinvanzivnu ventilaciju, dok su na kiseoničkoj potpori disanju tri pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.370 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 103.286 osoba zaraženih virusom korona i 97.050 izliječenih.

– Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 493 – podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 628 pacijenata, od kojih je 14 transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan od 07.30 do 20 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 742 poziva, a obavljena su i 274 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama. Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano je 298 osoba.

– Iz Ministarstva zdravstva KS još jednom pozivaju građane da se vakcinišu da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima za saradnju te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere – saopćila je Služba za protokol i press KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare