Vijesti

U Kantonu Sarajevo registrirano osam novozaraženih. Nije bilo preminulih

U Kantonu Sarajevo su u protekla 24 sata na koronavirus testirane 364 osobe. Potvrđeno je osam novozaraženih osoba, a oporavile su se 23 osobe.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica koronavirusa.

Trenutno je u KS hospitaliziran 71 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 45 pacijenata. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid-ambulantama JU Dom zdravlja KS pregledano je 115 pacijenata, a na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 50 PCR testova, u Novom Gradu 15, u Semizovcu 20, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 274 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 135 poziva, a obavljeno je i 195 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 285 aktivnih slučajeva koronavirusa, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.767 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.431 osoba zaražena koronavirusom i 50.878 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani Zetra vakcinisano više od 1.500 osoba, a danas ih je pozvano 1.200 osoba.

Danas će se u Zetri prvi put vakcinisati zdravstveni radnici koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu.

Mole se građani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Oni koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare