Svijet

U Kongresu zvanično kreće rušenje Trumpa. Demokrate ga optužuju za poticanje pobune

Demokrate su službeno predstavili rezoluciju o opozivu Donalda Trumpa zbog prošlosedmičnog upada njegovih pristaša u Kapitol u Washingtonu, javljaju svjetski mediji.

U dokumentu se Trumpa optužuje za “poticanje na pobunu” te se tvrdi da je Trump aktivno poticao nasilje.

Također, u rezoluciji se spominju Trumpove lažne tvrdnje o ukradenim izborima kao i snimka na kojoj je državnog tajnika Georgije tražio da mu pronađe 11.000 glasova.

Rezolucija o opozivu, o kojoj će Zastupnički dom glasati kasnije ove sedmice, prvi je korak demokrata prema tome da Trump postane prvi predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan.

Članak o opozivu ukazuje na ponovljene Trumpove lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima i njegov govor okupljenim 6. januara, netom prije nego što se njegova rulja probila u Kapitol. Također je citiran i Trumpov poziv s republikanskim državnim tajnikom iz Georgije u kojem ga je Trump pozvao da “pronađe” dovoljno glasova kako bi pobijedio na tamošnjim izborima.

“Svime ovime Trump je ozbiljno ugrozio sigurnost Sjedinjenih Američkih Država i vladinih institucija. Prijetio je integritetu demokratskog sistema i ometao mirnu tranziciju vlasti. Time je iznevjerio svoje povjerenje kao predsjednik”, piše u rezoluciji.

Rezolucija se također poziva na 14. amandman američkog Ustava, napominjući da on zabranjuje obnašanje dužnosti bilo kojoj osobi koja se upustila u pobunu ili pobunu protiv SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je još jučer kako će nastaviti s iznošenjem rezolucije osim ako se potpredsjednik Mike Pence ne pozove na 25. amandman za micanje Trumpa s vlasti.

“U ime zaštite našeg Ustava i naše demokracije poduzet ćemo hitne korake jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju za oboje”, poručila je Pelosi.

“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokraciju pa je time sve veća i potreba da se hitno nešto poduzme”, dodala je.

Pence je protiv toga da se Trump smijeni aktiviranjem 25. amandmana, rekao je njegov savjetnik.

Do inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena ostalo je devet dana.

Republikanci su ranije blokirali prijedlog da se odmah razmotri rezoluciju kojom se potpredsjednika Mikea Pencea poziva da aktivira 25. amandman Ustava kako bi s vlasti uklonio predsjednika koji više nije sposoban za dužnost, a koji do sada nikada nije bio korišten.

Desetine ljudi koji su napali policajce, krali računare i razbijali prozore na Kapitolu uhapšeni su zbog učešća u nasilju i otvoreno je 25 istraga zbog domaćeg terorizma.

Trump je nakon napada objavio videoporuku u kojoj je pomirljivo potvrdio da će nova administracija preuzeti dužnost 20. januara, ali se nije pojavio u javnosti. Twitter i Facebook suspendirali su mu profile zbog rizika od poticanja na nasilje.

Zastupnik Jim McGovern, predsjednik Odbora za poslovnik Zastupničkog doma, rekao je kako očekuje da će se rasprava o prijedlogu opoziva predsjednika održati već u srijedu i vjeruje da će biti usvojen.

“Ono što je predsjednik učinio bilo je beskrupulozno i on mora odgovarati”, rekao je za CNN.

Pence je bio na Kapitolu zajedno s porodicom kada se napad dogodio i s Trumpom više ne razgovara.

Većinski demokratski Zastupnički dom Kongresa glasao je za opoziv Trumpa 2019. zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži Bidena, no Senat u kojem većinu imaju republikanci bio je protiv toga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare