Politika

U Konjicu održana ‘Kultura pamćenja’ posvećena genocidu u Srebrenici

Tradicionalna manifestacija “Kultura pamćenja” posvećena 25. godišnjici genocida u Srebrenici održana je u subotu, 11. jula, u Konjicu kroz različite segmente, a u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic.

Manifestacija je počela u 21 sat na platou ispred Konjičke ćuprije izložbom fotografija nastalih tokom posjete Srebrenici autora Vehida Šišića, nakon čega je program nastavljen umjetničkom instalacijom pod imenom “Prati moje stope”, kojom se naznačio put od platoa preko Konjičke ćuprije do Galerije Zavičajnog muzeja, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Dodaju također kako je na završnici manifestacije priređena i projekcija filma o žrtvama genocida ubijenim od strane, kako kažu, zloglasnih Škorpiona, a osim navedenih postavki i sadržaja prostor oko mosta i Zavičajnog muzeja bio je vizualno obilježen simbolima Srebrenice.

“Srebrenički cvijet projiciran je na zidu ispod platoa mosta stvarajući tako refleksiju u bistroj Neretvi, a eksterijer i interijer Muzeja su, uz istaknuti pano s brojem žrtava genocida u Srebrenici, simbolično obojeni u crvenu, odnosno boju krvi”, ističu iz Narodnog univerziteta Konjic.

Navode kako je vrhunac repertoara obilježen zvučnim efektima u kojima su glasovi dočaravali svu tragediju egzodusa kroz, kako kažu, disharmoničnu konfuziju, a glasove su snimili pripadnici različitih generacija izgovaranjem dijela imena žrtava genocida.

U projektu kojeg već godinama producira Narodni univerzitet učestvovali su umjetnici iz Konjica Vehid Šišić, Muamer Čukle, Muhamed Krnjić, Benjamin Mušinović, Dino Džumhur, Semir Hadžajlić, Amina Madžak, Sara Osmanović, Merjem Rozajac, Alija Korić i Elmin Sultanić, stoji u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare