Vijesti

U KS danas deset novozaraženih, bit će vakcinisano 1.500 ljudi

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 10 osoba, od testirano je 487. Od Covid infekcije se oporavilo 17 osoba.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Od spomenutog broja novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 51 pacijent i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 17, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 34 pacijenta. Na respiratoru su dva pacijenta i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata šest osoba je otpušteno s hospitalizacije.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 55 pacijenata, od kojih je jedan transportiran u Opću bolnicu, a dva na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 59 PCR testiranja, u Novom Gradu 12, u Semizovcu 17, a na Ilidži nije bilo testiranih.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i covid-ambulantama urađeno 314 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 168 poziva, a obavljeno je i 167 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 241 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.476 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.474 osobe zaražene koronavirusom i 50.958 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 17.

Danas je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Također je započela i revakcinacija.

Ukupno je za danas na vakcinaciju pozvano 1.500 osoba, saopćeno je Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare