Vijesti

U KS troje novozaraženih, bez smrtnih slučajeva

U Kantonu Sarajevo potvrđena su u posljednja 24 sata tri nova slučaja zaraze virusom korona, testirano je 338, a od Covid-19 infekcije oporavilo se osam osoba. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica te infekcije.

Na bolničkom liječenju je trenutno 35 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 22, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 13. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, s bolničkog liječenja otpuštena je jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 119 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su, trenutno, 754 osobe. Od početka pandemije, u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.649 osoba zaraženih virusom korona i 51.246 izliječenih.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 25 pacijenata, niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na Drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 62 brisa, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 163 brisa za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar zabilježio je 46 poziva, a obavljeno je 118 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da će danas u Zetri biti nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH.

– Još traju provjere pristiglih Pfizer vakcina u Agenciji za lijekove BiH. Nakon toga će biti nastavljena revakcinacija. O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni, putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija – saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima za saradnju i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare