Vijesti

U Međugorju otvoren mobilni punkt za testiranje hodočasnika

Mobilni punkt Doma zdravlja Čitluk, na komu će se na koronavirus moći testirati hodočasnici, otvoren je u utorak u Međugorju.

Rezultati testiranja bit će gotovi istoga dana te će se izdavati na stranim jezicima.

Inicijativu za otvaranje mobilnog punkta pokrenula je Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba, a punkt je otvoren u suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar.

Sekretar Udruge Ante Kozina kazao je kako će otvaranje ovoga mobilnog punkta uvelike olakšati turistima dolazak u Međugorje, kao i povratak njihovim kućama.

"Ovdje hodočasnici i turisti koji dođu mogu napraviti testove koje im traže njihove države za neometan dolazak bez karantene, bez ikakvih restrikcija prilikom povratka u njihove vlastite države", istaknuo je Kozina.

Na mobilnom punktu uposlenici Doma zdravlja Čitluk obavljaju testiranja hodočasnika u saradnji sa SKB-om Mostar i obavljaju se antigenski i PCR testovi, a rezultati testiranja, odnosno potvrde koje se izdaju vrijede 48 sata od uzimanja uzorka, pojasnio je Kozina.

"Mi sada imamo nekoliko grupa turista iz istočne Evrope i imamo dosta individualnih turista koji su došli u vlastitom aranžmanu ovdje u Međugorje. Međutim, dolazak hodočasnika priječe uvjeti ulaska u BiH", naveo je Kozina.

Podsjetio je kako je za sutra najavljena sjednica Vijeća ministara BiH te da je Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba poslala svoj prijedlog za olakšavanje prelaska državne gradnice. Udruga je predložila da se stranim državljanima omogući ulazak u BiH na osnovu četiri kriterija, i to: negativan PCR test, negativan antigenski test, potvrda o primljenom cjepivu i potvrda o preboljenoj koroni unazad šest mjeseci.

"Ako bi se to izglasalo već za godišnjicu Gospina ukazanja u Međugorju 25. lipnja imali bi masovniji dolazak hodočasnika u Međugorje, a bez toga jako teško", dodao je Kozina.

Radnica Doma zdravlja Čitluk Mia Čilić kazala je kako se PCR testovi nose odmah ujutro u Mostar i budu gotovi do 16 sati, a nalazi i potvrde se preuzimaju u mobilnom punktu.

"Što se tiče brzih antigenskih testova oni budu gotovi za sat vremena i mogu se izdati i na hrvatskom i engleskom jeziku", kazala je Čilić.

Testiranja se mogu obaviti svakim danom osim nedjelje, a sami turisti plaćaju testiranje. Brzi antigenski test košta 32 marke, a PCR test 85 maraka.