Vijesti

U migrantski centar uloženo 1,7 miliona eura: Je li nova Lipa simbol kraja migrantske krize u BiH

Privremeni prihvatni centar ”Lipa” kod Bihaća, koji može zbrinuti 1.500 osoba danas je svečano otvoren. U izgradnju kampa koja je trajala 11 mjeseci uloženo je 1,7 miliona eura, sredstava Evropske unije i njihovih partnera.

Planirano je da u ovom kampu bude smješteno do 1.000 migranata samaca, 300 izbjeglica porodica sa djecom i 200 pripadnika ranjivih kategorija. Izbjeglice sada imaju sve potrebne uvjete za human boravak u Bosni i Hercegovini. Ovim Prihvatnim centrom upravlja Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo sigurnosti BiH a u suradnji sa IOM-om i Evropskom unijom.

„Ovaj centar je rezultat efektivne saradnje između Ministarstva sigurnosti i njegovih agencija USK, Grada Bihaća, EU i partnera. Ovo je dokaz da saradnja na svim nivoima može rezultirati velikim projektima. Dobar je podsjetnik da se krize mogu riješiti, i možemo biti zadovoljni šta smo postigli u kratkom periodu”, kazao je Johann Sattler, specijalni predstavnik EU u BiH.

Otvorenju kampa prethodila je migrantska kriza u kojoj su migranti prošle zimu proveli u nehumanim uvjetima i taj teret su najviše podnijeli građani Bihaća.

„Grad Bihać je šampion ljudskosti spram tih ljudi i mi ćemo nastaviti biti humani ali ne možemo sami“, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je iskazao zadovoljstvo što je država preuzela upravljanje migrantskom krizom.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, istakao je da je zadovoljan sadašnjom situacijom i da se nada da ćemo novi val migrantske krize dočekati spremniji.

„Otvarajući ovaj kamp možemo kazati da je vrijeme migrantske krize iza nas i danas govorimo o migrantskoj situaciji. I od danas državne institucije vladaju ovom situacijom. Ovo možemo doživjeti kao jednu vrstu trijumfa kompromisa, saradnje i konstruktivnog pristupa i da je vrijeme neslaganja iza nas“, kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prenosi FTV.

U prihvatnom centru ”Lipa” trenutno boravi oko 300 migranata. Za sada neće biti izmještanja migranata iz Prihvatnog centra ”Miral” u Velikoj Kladuši i bihaćkih Borića, nego će se smještati migranti iz divljih kampova i napuštenih objekata sa područja Bihaća.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare