Vijesti

U našoj zemlji primjetan blagi porast broja slučajeva COVID-a

 Nakon perioda zatišja ponovo registriramo blagi porast broja slučajeva COVID-19 koji reflektira i situaciju u Evropi gdje se od sredine juna registrira ovaj porast, izjavio je danas Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

“U proteklih sedam dana u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirana su 372 nova slučaja COVID-19, prijavljeno je 38 slučajeva hospitalizacija i nažalost jedan smrtni slučaj”, rekao je Musa nakon sjednice Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva, na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

Prema riječima Muse porast broja slučajeva pokrenut je pojavom podlinija omikron varijante koronavirusa, za koje je karakteristično da pokazuju imunološki odmak od postojeće zaštite bilo da je u pitanju vakcinacija ili imunitet stečen nakon preboljevanja COVID-a

Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera rekao je da 27 zemalja Evropske unije bilježi rast broja slučajeva oko 40 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a da je smrtnost povećana za 2,1 posto, pri čemu se u 88,7 posto slučajeva radi o smrtnosti osoba iznad 65 godina starosti.

“Ono što je evidentno je brzo širenje, međutim kliničke slike su relativno blaže i u skladu s tim mi smo odlučili, na današnjem Kriznom stožeru da mjere koje postoje, a one se prvenstveno odnose na zdravstveni sektor, budu produžene za narednih 60 dana, s tim da ćemo mi nastaviti pratiti situaciju”, kazao je Čerkez.

Istakao je da ne bi trebalo širiti paniku, navodeći da pretpostavljaju da se neće vraćati u doba s početka virusa.

“Jedino što možemo preporučiti svakom stanovniku BiH koji je imunokompromitiran ili koji ima probleme hronične bolesti da primi četvrtu vakcinu po preporuci i da svi na neki način budemo odgovorni za svoje zdravlje”, naglasio je Čerkez pojašnjavajući da potrebno da se izbjegnu rizici.

Naveo je da postoji preporuka za sve ranjive skupine da nose maske, naglašavajući da svi moraju biti odgovorni sami za sebe i za one koji ih okružuju.

“Mi ne mislimo da ćemo u ovom trenutku morati uvoditi bilo kakve mjere prosto iz razloga – klinička slika nije takva kao što je bila na početku ni sa deltom ni sa prethodnim sojevima. Ovdje se radi o relativno blažim slikama”, rekao je Čerkez.

Govoreći o procentu vakcinisanih Sanjin Musa je rekao da je kada su u pitanju vakcine koji su distribuisali potpuno vakcinisano oko 30 posto stanovništva.

“Prema nekim studijama koje smo radili, presječnim studijama, taj obuhvat se kreće i do 50 posto. Takođe, trećom dozom je vakcinisano sedam posto, a od maja 2022. godine na osnovu preporuke Stručnog zdravstvenog tijela za imunizaciju počela revakcinacija sa četvrtom dozom, i nekih pedesetak ljudi je primilo četvrtu dozu”, kazao je Musa.

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao da im je na raspolaganju 420.000 doza vakcina protiv COVID-19 na raspolaganju, a da je do sada otpisano oko 500.000 doza biće uništene u skladu sa zakonskom procedurom.

Na današnjoj sjednici učesnici su se osvrnuli se na pitanje majmunskih boginja, a prema riječima Čerkeza u BiH nije zabilježen ni jedan slučaj.

Naglasio je da je zdravstveni sistem spreman, da je dogovorena dijagnostika na Veterinarskom fakultetu, a sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom dogovorena je nabavka testova, kojih već ima u BiH, pa se očekuje distribucija po relevantnim ustanovama u sljedećoj sedmici.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare