U Njemačkoj djelimični lockdown produžen do januara. Uz dodatne mjere

131

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produžiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tokom Božića neke mjere biti ublažene.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. januara suzdrže odlaska na zimski odmor.

Strpljenje, solidarnost, disciplina

“Njemačka vlada bi trebala na evropskom nivou raditi na tome da se do 10. januara zabrani skijaški turizam”, stoji u zajedničkom dokumentu.

U njemu se ističe i da je rad od kuće dobar mehanizam za smanjenje broja kontakata.

“Apeliramo na poslodavce da gdje god je to moguće omoguće rad od kuće, posebno između Božića i Nove godine”, rekla je Merkel.

Njemačka je od početka pandemije registrirala 961.320 zaraženih i 14.771 umrlih.

“Ono što nam je potrebno je nova koncentracija svih snaga. Strpljenje, solidarnost, disciplina”, istaknula je kancelarka nakon višesatne videokonferencije s lokalnim premijerima.

Dodala je kako razvoj situacije s vakcinom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produžiti postojeće stroge mjere.

Djelomični ‘lockdown’, uveden početkom novembra uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabrana ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima.

Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i pozorištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena.

Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom novembra ostvarilo djelomičan uspjeh.

“Krivulja rasta se malo izravnala ali mi smo još daleko od željene incidencije od 50 (na 100.000 stanovnika)”, rekla je Merkel. “I zato mjere treba produžiti” do početka januara, dodala je.

Od novih mjera uvodi se okupljanje najviše pet osoba iz dva domaćinstva, a izuzetak će biti tokom božićnih i novogodišnjih praznika kada će se dozvoliti grupiranje do deset osoba iz više domaćinstava. U to se ne računaju djeca mlađa od 14 godina.

Zvaničnici su se dogovorili i o novim pravilima za maloprodaju koja se odnose na broj kupaca. U trgovinama do 800 kvadratnih metara treba po kupcu osigurati najmanje 10, a u trgovačkim centrima iznad 800 kvadrata 20 kvadratnih metara.

Zatvaranja dijela maloprodaje

Nošenje maski će biti obvezno u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, kao i u svim prostorima gdje je koncentracija ljudi povećana poput pješačkih zona.

U sredinama s više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika uvodit će se strože mjere, poput prelaska na online nastavu i zatvaranja dijela maloprodaje. U područja s incidencijom iznad 200 spada Berlin i još 62 okruga.

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada bi se trebala sastati 2. decembra kako bi sagledali postignute rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa.