Svijet

U Njemačkoj novi režim za preboljele i vakcinisane. Ali, sada ih više brine jedna stvar

U Njemačkoj je u nedjelju na snagu stupila odredba po kojoj su vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus oslobođeni nekih mjera borbe protiv pandemije

Za vakcinisane i one koji su preboljeli koronavirus tako više ne vrijede ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za ovu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.

Vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus isto tako neće biti obavezni stupiti u karantin nakon povratka iz inozemstva. Izuzetak su oni koji se vraćaju iz područja s tzv. virusnim varijantama.

Oni su isto tako oslobođeni obaveze testiranja kod uslužnih djelatnosti koje traže test poput nekih trgovina ili frizera. Isto će vrijediti i za terase ugostiteljskih objekata kada nastupi najavljeno otvaranje.

PROČITAJTE  Biden uperio prst u Putina: Pokušava da ih zbriše sa lica zemlje

Ostale mjere poput nošenja maski ili održavanja razmaka ostaju na snazi i za ovu grupu.

Kao potpuno vakcinisani važe oni kod kojih je od posljednje primljene doze vakcine prošlo najmanje dvije sedmice.

Prema podacima državnog epidemiološkog instituta Robert Koch kod osoba koje su primile obje vakcine postoji manja šansa da će zaraziti druge nego kod onih koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

Do petka je u Njemačkoj obje vakcine primilo 7,6 miliona građana (9,1 posto) pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht upozorila je na opasnost od falsificiranja propusnica i dokumenata o vakcinaciji.

PROČITAJTE  Policija 40 minuta nije ulazila u školu u kojoj se događao pokolj. Tražili su ključ

“Ovdje se ne radi o sitnom prijestupu nego ozbiljnom krivičnom djelu koje sa sobom donosi ozbiljne kazne”, rekla je Lambrecht u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Potpredsjednik sindikata policajaca Joerg Radek upozorio je na opasnost od raširenih pokušaja falsificiranja dokumenata.

“Trenutno ne postoji jedinstveni dokument koji dokazuje vakcinaciju. To otvara prostor za falsificiranje”, rekao je Radek.

Lambrecht je istaknula potrebu “što bržeg” donošenja jedinstvenog digitalnog certifikata za vakcinaciju koji bi vrijedio na području cijele Evropske unije.

Trenutno vakcinisani svoj status dokazuju knjižicom vakcinacije ili dokumentom koje izdaju centri za vakcinaciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare