Svijet

U Njemačkoj pokušali osnovati svoju vojsku. Uhapšeni su

Na jugu Njemačke uhapšena su dvojica bivših pripadnika Bundeswehra pod optužbom da su pokušali oformiti oružane jedinice koje bi učestvovale u sukobima u Jemenu, saopćilo je Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu.

„Arend-Adolf G. i Achim A. se sumnjiče da su pokušali oformiti privatne paravojne postrojbe koje bi se borile u Jemenu s ciljem ‚postizanja mira‘ i mirovnih pregovora između sukobljenih pripadnika naroda Huti i jemenske vlade“, stoji u saopćenju Glavnog državnog tužiteljstva.

Pritom je, kako se navodi, osumnjičenima bilo jasno da bi tokom tih akcija moglo doći do sukoba sa smrtnim posljedicama.

Dvojica uhapšenih su već kontaktirala nekoliko bivših pripadnika njemačkih oružanih snaga i policije kojima su obećavali plaću od 40.000 eura mjesečno.

Policija je izvršila pretrese u stanovima još nekoliko osoba za koje se sumnja da su se nalazile u kontaktu s osumnjičenima u vezi s novačenjem u paravojne jedinice.

Prema njihovoj zamisli, paravojne snage je trebala finansirati vlada Saudijske Arabije.

Kako se navodi u saopćenju tužilaštva, ponovljeni pokušaji ostvarivanja kontakta s vlastima u Rijadu su „ostali neuspješni“.

Dugoročna ideja organizatora je učešće u vojnim sukobima širom svijeta kao plaćenička vojska.

Vlasti su do informacija o formiranju paravojnih postrojbi došle preko Njemačke vojne obavještajne službe (MAD). Prema pisanju magazina Der Spiegel, jedan od vojnika Bundeswehra, kojeg su osumnjičeni pokušali pridobiti za svoje paravojne jedinice, obratio se vojnim vlastima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare