Politika

U NSRS stigla odluka OHR-a, oni odgovorili: Schmidt je podlegao pritisku sarajevske ulice

U Narodnu skupštinu RS dostavljena je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjena Izbornog zakona BiH. Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović uputio je odgovor Schmidtu, u kojem se ističe da su za njih obavezujući akti koje donosi NSRS.

“Prema tome, za nas je obavezujući i Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske od 10. marta 2021. godine u vezi Ocjene rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika u kome se navodi da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je sprovođenje civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postignuto, a da su prisustvo i aktivnosti Kancelarije visokog predstavnika već dugi niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi su sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama.

Nakon 25 godina mira u BiH, krajnje je vrijeme da Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH i njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH, navodi Čubrilović.

Dodaje se da kako u NSRS smatraju da je neophodno da domaće institucije preuzmu odgovornost za funkcionisanje BiH i da su neprihvatljivi nedemokratski i necivilizacijski postupci da stranac nameće zakonska rješenja u BiH.

“Naglašavamo da je potpuno neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara, a ne uvažava stav legalnog i legitimnog demokratskog organa kao što je NSRS!

NSRS i dalje je opredijeljena za demokartizaciju društva i zalaže se za potpunu suverenost BiH i njenih entiteta, bez prisustva visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a što je nedopustivi presedan koji obesmišljava svaki pokušaj normalizacije odnosa, vladavine prava i procesa evropskih integracija”, zaključio je Čubrilović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare