Vijesti

U Općini Stari Grad državni službenici i namještenici blagovremeno i objektivno ocijenjeni za svoj rad

U općini Stari Grad svi državni službenici i namještenici ocijenjeni su u zakonskom roku i shodno Pravilniku o radnim odnosima prema kojem su za 2020. godinu urađene polugodišnje i godišnje ocjene. Svjedoci smo da se posljednjih dana u medijima pojavila informacija Agencije za državnu službu BiH – koju je razmatralo Vijeće ministara BiH, a prema kojoj skoro pola ministarstava na državnom nivou nije dostavilo izvještaje o ocjenjivanju državnih službenika. Istovremeno i iz nekih susjednih općina Kantona Sarajevo dolaze slične informacije da državni službenici i namještenici nisu ocijenjeni posljednje četiri godine. Valorizacija rada jednako je važna u javnom sektoru kao i u realnom, jer na taj način postiže se povećanje produktivnosti ili eventualno sankcioniranje neefikasnog rada.

Pet uposlenika u Starom Gradu dobilo negativnu ocjenu

Smatramo značajnim istaći da su svi državni službenici i namještenici u Općini Stari Grad Sarajevo u kalendarskoj 2020. godini ocijenjeni dva puta – polugodišnje i godišnje ocjene, kroz koje se vrednovao njihov rad, efikasnost, samostalnost, ispunjenje ciljeva, inicijativa, vještine komunikacije i spremnost prilagođavanja promjenama. Ocjene su date objektivno i prema rezultatima koje su službenici i namještenici pokazali. Rukovodioci općinskih službi su svakom ocjenjivanju službenika i namještenika pristupili sa punom posvećenošću nastojeći da se svaki trud kroz ocjene nagradi, a nerad ne toleriše.

To pokazuje i pregled godišnjih ocjena državnih službenika i namještenika Općine Stari Grad prema kojem je u 2020. godini 40 uposlenika ocijenjeno kao naročito uspješni. Ocjenu uspješan dobilo je 148 uposlenika, zadovoljava 23 uposlenika, dok je pet uposlenika dobilo negativnu ocjenu – ne zadovoljava.

Poređenja radi, u informaciji koju je podnijela Agencija za državnu službu BiH, od 56 državnih institucija koje su podnijele izvještaje o ocjenjivanju 1.885 uposlenika, dodijeljena je samo jedna negativna ocjena – ne zadovoljava, dok je najvišu ocjenu – naročito uspješan, dobilo 1.324 uposlenika. Ovakav učinak je u najmanju ruku diskutabilan jer se ocjena odnosi na rad državnih službenika i namještenika u prošloj godini kada usljed pandemije korona virusa većina institucija nije uopšte radila, te je nejasno zbog čega su i kako ovi uposlenici bili naročito uspješni.

U toku i provjere diploma

Također, ističemo da je odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića u Općini Stari Grad pokrenuta akcija provjere diploma državnih službenika za one kojima diplome nisu izdate od strane Univerziteta u Sarajevu. Još se čekaju rezultati ove provjere iz nadležnih ministarstava.

Sve ove aktivnosti provode se s jasnim ciljem – kako bi se napravila jasna distinkcija između rada i nerada, zasluženih i nezasluženih pozicija i primanja državnih službenika i namještenika, ali i stimulisali oni uposlenici koji svojim predanim radom doprinose razvoju lokalne samouprave.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare